Alhamdulillah

Sunday, 22 October 2017

I'm back with anecdote!!!

Assalamualaikum dan salam sejahtera


Setelah sekian lama menyepi, last entry ialah pada tahun 2015! Berhabuk dah blog ni hihihi... Semoga masih ada yang sudi singgah sini hihi. Kali ni just nak share satu cerita pendek hasil perbualanku dan anak bongsuku, Danish.


Buku laili

“Mama kenapa buku laili Danish ada tiga ye?” soal Danish padaku.
Buku laili ? Apa tu?” Aku berhenti membasuh pinggan dan mendekatinya yang sedang menonton TV.
“Ni,” jawab Danish sambil menunjukkan bahagian diantara tapak kaki dan kaki bawah.
“Oh…ni buku lali (ankle) bukan buku laili,”mama menahan gelak di dalam hati.
“Mana ada tiga, dua je buku lali,”sambung mama lagi.
“Ni apa?” Tanya Danish sambil menunjukkan satu lagi benjolan lembut yang ada di kakinya. “Sakit tak?”mama bertanya sambil menekan benjolan lembut tu secara perlahan-lahan.
“Tak,”jawab Danish pendek.
“Baik… ni macam foot lumps, nanti mama bawa Danish jumpa doktor ye untuk diperiksa,”ujar mama untuk menenangkan hati si kecil. “Don’t worry!”
“Sayang mama! You are my personal doctor!” Teriak Danish.
 

“Kenapa mama tak jadi doktor?” Danish bertanya kepadaku.
“Kenapa Danish tanya macam tu?” Soalku balik sambil merenung wajah comelnya.
“Mama nampak macam doktor,”ujar si comel tu lagi.
“Doktor macam mana?”mama cuba mengorek penjelasan lanjut.
“Doktor macam mama, mama macam doktor. Jadi kenapa mama tak jadi doktor?” panjang lebar ulasan yang keluar dari mulut Danish bikin kepala mama pening berpusing-pusing. Boleh kena Vertigo mama begini.

Hmmm…Soalan Danish lagi susah dari soalan Tindakbalas Redoks yang pernah anak-anak murid mama tanya kat mama dalam kelas Kimia di sekolah.


Hihi sekian.Semoga terhibur. See u soon!

Monday, 26 January 2015

Tips renovate & make over kondominium kecil

Assalamualaikum dan salam sejahtera

Kembali bersiaran di alam blog hehe. Kali ini nak 'share' sedikit tips dekorasi  kondominium  kecil hihi. Kondo ni merupakan unit kondo lama dan hiasan dalamannya memang 'out dated'.

Jangan jemu dan 'frust' ye dengan perkongsian ilmu daripada 'interior designer' yang amatur dan tak bertauliah ini hihi.

Fokus 'make over ':

* Cat semula semua dinding dalaman unit kondo (keseluruhan). Kondominium ini berkeluasan 1100 square feet.
* Gantikan kitchen cabinet lama dengan kitchen cabinet baru.
*Tukar jubin dapur, bilik air dan balkoni.
* Buat built-in wardrobe untuk bilik tetamu.
*Tukar lampu dan tambah ceilling fan.
*Tukar perabot lama kepada perabot baru ( sofa, meja makan, katil kelamin, katil & tilam kids, almari buku, meja study, meja komputer dll).

So, dengan bajet yang terhad, kami cuba merealisasikan impian kami untuk menjadikan kediaman kami ini lebih selesa, cantik, praktikal dan selamat untuk didiami.

Ruang tamu SEBELUM renovation
Ruang tamu SELEPAS renovation
Sofa baru (Cream with stripes cushion) , credit to homelife.
Price sofa 4 seater = RM1900


Langsir baru (warna kelabu kain guni ~rm45 per meter), saya beli dan terus upah jahit di Kedai Langsir Sri Maju, Nilai 3. Siap jahit dalam masa 2 jam. Cepat sangat! 
Balik rumah boleh terus gantung langsir.

Price curtain untuk satu rumah :RM1840
 _________________________________________________________________________________ 

Ruang  menonton tv SEBELUM renovation

Ruang  menonton tv SELEPAS renovation
___________________________________________ 

Kitchen cabinet lama (L-shaped) -SEBELUM Renovation

Drawing untuk kitchen cabinet baru (dapur basah)



Kitchen cabinet baru (dapur basah)~SELEPAS Renovation
__________________________________________________________________________

SEBELUM Renovation
(ruang dapur bersepah kerana tiada ruang storage)
Drawing untuk kitchen cabinet (dapur kering)
Kitchen cabinet baru (dapur kering)~ SELEPAS Renovation

Dapur memasak lama ( SEBELUM renovation)

Dapur memasak baru (SELEPAS renovation )


Kitchen cabinet, credit to Fudec Kitchen System.
Price kitchen cabinet : RM7400 (Design Quality Melamine Panels = Jamila Stripes)
___________________________________________ 

Sebelum renovation
Ruang yang sama selepas renovation.
Divider kayu, credit to Fudec
(Price divider kayu RM1400)

Set meja makan 6 kerusi credit to homelife
(Price :RM2600)
Selepas renovation
Selepas renovation
Selepas renovation


Khat Printed on Art Canvas ~ Ayat Qursi credit to
Alyaa Deon Canvas (Size 2ft x 4ft) ~ RM540
 (Included postage)


Khat Printed on Art Canvas ~ Ayat 1000 Dinar credit to
Alyaa Deon Canvas (Size 1.5ft x 3.5ft) ~ RM400
 (Included postage)


Pintu toilet Bi- fold  King Vitally (RM500 termasuk charge pemasangan). Design pintu boleh pilih dalam katalog.  
________________________________________ 

Jubin balcony lama ~ SEBELUM renovation

Jubin balcony baru~ SELEPAS renovation
(Jubin White Horse Ceramics)

Memang sangat bising dan sakit telinga bunyi drill semasa proses untuk buka dan pecahkan jubin lama untuk ganti jubin baru.

Bidai lama ~ SEBELUM renovation

Bidai baru (felton outdoor timber blinds walnut)~ SELEPAS renovation
Credit to Houz Depot (RM109 each)
Bidai baru (felton outdoor timber blinds walnut)~ SELEPAS renovation

Dustbin 20 L = RM89.90 (Parkson)
Stainless steel hanger RM220

__________________________________________ 
Bilik tidur putera sulung dan putera kedua.


Katil 2 tingkat  ~credit to Maju Home One Stop Furniture Mall (RM1350 tidak termasuk harga tilam)


Meja study dan kerusi credit to Ikea (Micke Desk RM169 each, red chair RM40 each)
__________________________________________ 

Bilik tidur tetamu.


Built in wardrobe (RM2800). 6ft panjang, 10ft tinggi. Pintu sliding.
Credit to Fudec
Carpet from Ikea
Drawing untuk built-in wardrobe
Tujuan buat built- in wardrobe  sehingga mencecah ceilling adalah untuk 'storage' barangan seperti pakaian, cadar, towel, comforter, bantal dll supaya tidak kelihatan bersepah. Master bedroom juga sudah dilengkapi built in wardrobe.
_________________________________________ 

Suis di rumah juga ditukar kepada suis jenis ini
6 tin cat 5 liter digunakan untuk mengecat kondominium 3 bilik ini. Kos 6 tin cat RM1000.
Jubin Guocera  dan White Horse
Beli katil saiz Queen ni di Ikea

Syukur, Alhamdulillah!

Ok, in sha allah sampai sini dulu perkongsian daripada saya. Moga memberi manfaat, ada rezeki, mmg kami ada perancangan lagi untuk menyambung 'make over' ini. Biarlah rahsia dulu. Dah tercapai, baru kita share kat sini ye.

p/s: kalau sudi boleh jenguk sini untuk tips dekorasi rumah.
Wassalam!



Sunday, 25 January 2015

Azam tahun baru dah berjaya dilaksanakan

Assalamualaikum dan salam sejahtera
Setelah sekian lama menyelam, baru sekarang timbul haha. Lama betul tak sempat mencoret sesuatu di blog kesayanganku ini.

Alhamdulillah, satu daripada azam tahun 2015 yang telah dinyatakan dalam wishlistku telah berjaya dilaksanakan. Azam yang mana tu ye? Hehehe ..Azam untuk make over  syurga kecil kami di dunia ini ...our home sweet home!
Alhamdulillah, walau bajet 'ciput' (bajet kecil), impian kami dapat juga direalisasikan. 
In sha Allah, next entry, saya kongsikan gambar2 disini ye untuk panduan dan rujukan bersama.
Tata. Wassalam!

Wednesday, 10 December 2014

Wish list 2015

Assalamualaikum dan salam sejahtera
Awatnya rasa macam tiada idea nak coretkan kat sini ye? Padahal bersusun juga tajuk tengah tunggu ' queue'. Hihi.

Rasanya hari ini nak tulis sedikit 'wish list' untuk tahun 2015 la. Sebelum tu nak 'share' sedikit artikel ni.

Moshe Dayan (gambar ihsan google)


Moshe Dayan, seorang penulis Yahudi pernah menggariskan tiga kelemahan utama umat Islam dalam satu artikelnya . 


  1. Pertama:" umat Islam tak pernah belajar dari sejarah lampau" . 
  2. Kedua:" umat Islam tak merancang dengan teliti" .
  3. Ketiga:" umat Islam terdiri daripada orang-orang yang malas membaca" .
Sebaik sahaja artikel ini diterbitkan, ramai orang Yahudi marah kerana mereka berfikir orang Islam akan mengubah kelemahan-kelemahan ini selepas mereka tahu .

Namun apa yang dijawab Moshe Dayan ? 

"Tak payah risau, orang-orang Islam takkan tau . Diorang bukannya baca pun . "

____________________________ 
Kembali kepada 'wish list' @ KPI atau dalam Bahasa Melayunya bermaksud senarai hajat / hasrat / impian /azam untuk tahun 2015:

gambar ihsan google

  1. Projek Iqra'(membaca) dilipat gandakan untuk membuktikan kata-kata Moshe Dayan kepada umat Islam itu tidak benar. Projek ini juga termasuk azam untuk membaca Quran setiap hari. (In sha Allah!)
  2. Solat di awal waktu.
  3. Banyakkan berpuasa.
  4. Berjimat cermat dan merancang kewangan dengan bijak.
  5. Kurangkan mengeluh...banyakkan bersyukur.
  6. Taknak mengumpat lagi.
  7. KPI sebagai muslimah~ menjadi hamba Allah yang taat, isteri solehah, ibu mithali, anak yang baik dan guru yang berkesan. In sha Allah, kena ada usaha berterusan untuk mencapai apa yang dihajatkan.
  8. Satu lagi..teringin nak menulis buku hihihi.
  9. Make over rumahku syurgaku
  10. Menyimpan duit RM5 setiap hari(without failed)

Setakat ini, aku catatkan 10 'wish list' yang sangat 'berat' ini (yang lain tu, biarlah rahsia dulu hihi). Moga ini bukan sekadar coretan yang hanya kekal sebagai coretan sahaja. Moga semuanya akan menjadi kenyataan.


Semoga Allah mempermudahkan usahaku untuk mencapai  apa yang dihajati. Amin!

Sekian, wassalam!