Alhamdulillah

Sunday, 23 November 2014

Chemistry Cafe & Kafe Skrin

Assalamualaikum dan salam sejahtera

Semoga semua sahabat di alam maya ini berada dalam keadaan sihat sejahtera. Sedar tak sedar, kita sudah berada di penghujung tahun 2014. Cepat sungguh masa berlalu. Masa yang berlalu itu tak akan mungkin kembali lagi. Oleh itu hargailah setiap saat yang ada.

Entry kali ini nak buat 'CAFE review' hihi. Ada 2 buah cafe menarik yang saya nak buat review today, iaitu:

1) Kafe Skrin
No 9G, Jalan MRR2, Ukay Boulevard Ulu Kelang)


2) Chemistry Cafe
( 26, Jalan Kristal J7/J, Seksyen 7, 40000 Shah Alam, Selangor )


Kedua-dua kafe ni adalah 'design cafe' dan mempunyai konsep yang unik.

^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^
Kafe Skrin

Memang rasa teruja and 'cosy' apabila melangkah masuk ke kafe ni. Dekorasi dalamannya sarat dengan poster filem tempatan dan antarabangsa sama ada filem baru dan lama. Terdapat juga 'prop' pembikinan filem seperti camera, lampu 'shooting' dll. Menu disini ada pilihan menu local dan western. Yang menariknya, setiap hidangan itu diberi nama sempena nama filem. Contohnya:

Mee Goreng Ali Baba Bujang Lapok
Kueh Teow Nujum Pak Belalang
Nasi Goreng Panggilan Pulau (Seafood)
Blockbuster Burger


ada 6 buah tv beroperasi serentak di dalam kafe ini


Menu



Dinding lorong menghala ke toilet penuh dihiasi dengan poster filem




Nasi Goreng Pecah Panggung (beef)~ RM13.50

Seleksi hidangan pencuci mulut

Mango Juice~ RM6.90

American Fries~ RM6.90
^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^
Chemistry Cafe

Saya memang teruja bila mendengar kewujudan kafe ini. (Almaklumlah, tuan tanah ni kerjanya Cikgu Chemistry hihi). So bila berpeluang menjejak kaki ke kafe ini memang rasa sangat teruja. Cafe ini berkonsepkan makmal kimia!
Masuk sahaja ke kafe ini anda boleh lihat pekerjanya memakai 'lab coat' hihi. Dekorasi dalaman juga unik. Menu yang ditawarkan terhad, western food seperti lasagna and spaghetti , pastri, cakes, drink n dessert! Sesuai untuk tempat melepak santai, minum2 sambil menghayati dekorasi yang unik ini.
Hidangan makanan dipersembahkan dengan penggunaan alat radas makmal kimia. Contoh alat radas yang digunakan ialah kelalang kon, picagari, tabung uji, round bottom flask dll.


Mango Smoothies dalam kelalang kon~ RM11.00

Iced Cappucino~RM10.00

Dekorasi di atas meja hihi 
Antara menu di kafe ini: Peanut Butter Waffles ~ RM8.90

Gambar ihsan Instagram

Gambar ihsan Instagram

Gambar ihsan Instagram

Gambar ihsan Instagram

Gambar ihsan Instagram

Gambar ihsan Instagram
gambar ihsan google
Nampaknya sampai sini dulu untuk hari ini. Till we meet again. Wassalam!

9 comments:

Normie Azura Abdul Jamil said...

nice one..
kalau ju letak harga sekali utk menu2 yg ju order boleh jugak kami kira budget kalau nk ke sana

Tuan Juhaida said...

orite hihi

intanfirdaus247 said...

Salam dear...lawa lawa konsep cafe tu.nice deko...tapi dah jauh...kiter dah di kedah..heheh

Tuan Juhaida said...

takpe.nanti dtg kl boleh singgah ye.nanti tulis la cafe review yg menarik di kedah

Rozita Ismail said...

alahai...cengginila kalu dah nama pun cikgu chemistry!agak2 kita ada chemistry tak??hihi..

mmg unik kafe skrin ni..tp kekadang nmpak serabut gak..bleh kalu nak singgh tp kena ada bajet byk la..nengok harga air je pun dah menyeramkan!!!huhu

❤Kamsiah❤ said...

cantik dan unik..nama menu pun sangat2 unik..

aby said...

salam TJ ..
bila tengok cappucino tu teringin plak nak mencuba rasa ..
apapun ..
selamat bercuti cikgu ..

Mummydearie said...

Very unique lah Chemistry Cafe tu. Saya tengok gambar pun teruja. Maklumlah minat sangat Chemistry masa belajar dulu ^_^

hainom OKje said...

Anak okje sebok nak gi sini TJ....
Wahh....cikgu Chemistry mmg wajib makan sini ni hihi....