Alhamdulillah

Monday, 26 January 2015

Tips renovate & make over kondominium kecil

Assalamualaikum dan salam sejahtera

Kembali bersiaran di alam blog hehe. Kali ini nak 'share' sedikit tips dekorasi  kondominium  kecil hihi. Kondo ni merupakan unit kondo lama dan hiasan dalamannya memang 'out dated'.

Jangan jemu dan 'frust' ye dengan perkongsian ilmu daripada 'interior designer' yang amatur dan tak bertauliah ini hihi.

Fokus 'make over ':

* Cat semula semua dinding dalaman unit kondo (keseluruhan). Kondominium ini berkeluasan 1100 square feet.
* Gantikan kitchen cabinet lama dengan kitchen cabinet baru.
*Tukar jubin dapur, bilik air dan balkoni.
* Buat built-in wardrobe untuk bilik tetamu.
*Tukar lampu dan tambah ceilling fan.
*Tukar perabot lama kepada perabot baru ( sofa, meja makan, katil kelamin, katil & tilam kids, almari buku, meja study, meja komputer dll).

So, dengan bajet yang terhad, kami cuba merealisasikan impian kami untuk menjadikan kediaman kami ini lebih selesa, cantik, praktikal dan selamat untuk didiami.

Ruang tamu SEBELUM renovation
Ruang tamu SELEPAS renovation
Sofa baru (Cream with stripes cushion) , credit to homelife.
Price sofa 4 seater = RM1900


Langsir baru (warna kelabu kain guni ~rm45 per meter), saya beli dan terus upah jahit di Kedai Langsir Sri Maju, Nilai 3. Siap jahit dalam masa 2 jam. Cepat sangat! 
Balik rumah boleh terus gantung langsir.

Price curtain untuk satu rumah :RM1840
 _________________________________________________________________________________ 

Ruang  menonton tv SEBELUM renovation

Ruang  menonton tv SELEPAS renovation
___________________________________________ 

Kitchen cabinet lama (L-shaped) -SEBELUM Renovation

Drawing untuk kitchen cabinet baru (dapur basah)



Kitchen cabinet baru (dapur basah)~SELEPAS Renovation
__________________________________________________________________________

SEBELUM Renovation
(ruang dapur bersepah kerana tiada ruang storage)
Drawing untuk kitchen cabinet (dapur kering)
Kitchen cabinet baru (dapur kering)~ SELEPAS Renovation

Dapur memasak lama ( SEBELUM renovation)

Dapur memasak baru (SELEPAS renovation )


Kitchen cabinet, credit to Fudec Kitchen System.
Price kitchen cabinet : RM7400 (Design Quality Melamine Panels = Jamila Stripes)
___________________________________________ 

Sebelum renovation
Ruang yang sama selepas renovation.
Divider kayu, credit to Fudec
(Price divider kayu RM1400)

Set meja makan 6 kerusi credit to homelife
(Price :RM2600)
Selepas renovation
Selepas renovation
Selepas renovation


Khat Printed on Art Canvas ~ Ayat Qursi credit to
Alyaa Deon Canvas (Size 2ft x 4ft) ~ RM540
 (Included postage)


Khat Printed on Art Canvas ~ Ayat 1000 Dinar credit to
Alyaa Deon Canvas (Size 1.5ft x 3.5ft) ~ RM400
 (Included postage)


Pintu toilet Bi- fold  King Vitally (RM500 termasuk charge pemasangan). Design pintu boleh pilih dalam katalog.  
________________________________________ 

Jubin balcony lama ~ SEBELUM renovation

Jubin balcony baru~ SELEPAS renovation
(Jubin White Horse Ceramics)

Memang sangat bising dan sakit telinga bunyi drill semasa proses untuk buka dan pecahkan jubin lama untuk ganti jubin baru.

Bidai lama ~ SEBELUM renovation

Bidai baru (felton outdoor timber blinds walnut)~ SELEPAS renovation
Credit to Houz Depot (RM109 each)
Bidai baru (felton outdoor timber blinds walnut)~ SELEPAS renovation

Dustbin 20 L = RM89.90 (Parkson)
Stainless steel hanger RM220

__________________________________________ 
Bilik tidur putera sulung dan putera kedua.


Katil 2 tingkat  ~credit to Maju Home One Stop Furniture Mall (RM1350 tidak termasuk harga tilam)


Meja study dan kerusi credit to Ikea (Micke Desk RM169 each, red chair RM40 each)
__________________________________________ 

Bilik tidur tetamu.


Built in wardrobe (RM2800). 6ft panjang, 10ft tinggi. Pintu sliding.
Credit to Fudec
Carpet from Ikea
Drawing untuk built-in wardrobe
Tujuan buat built- in wardrobe  sehingga mencecah ceilling adalah untuk 'storage' barangan seperti pakaian, cadar, towel, comforter, bantal dll supaya tidak kelihatan bersepah. Master bedroom juga sudah dilengkapi built in wardrobe.
_________________________________________ 

Suis di rumah juga ditukar kepada suis jenis ini
6 tin cat 5 liter digunakan untuk mengecat kondominium 3 bilik ini. Kos 6 tin cat RM1000.
Jubin Guocera  dan White Horse
Beli katil saiz Queen ni di Ikea

Syukur, Alhamdulillah!

Ok, in sha allah sampai sini dulu perkongsian daripada saya. Moga memberi manfaat, ada rezeki, mmg kami ada perancangan lagi untuk menyambung 'make over' ini. Biarlah rahsia dulu. Dah tercapai, baru kita share kat sini ye.

p/s: kalau sudi boleh jenguk sini untuk tips dekorasi rumah.
Wassalam!



51 comments:

Kayu Manis said...

alhamdulillah
rezeki
rumahku syurgaku
cantik sgt..

Rozita Ismail said...

home sweet home..bestnya sumer dah tukar baru..in sha allah,orang baru coming soon!!hihi..

Tuan Juhaida said...

terima kasih

Tuan Juhaida said...

terima kasih

Rozita Ismail said...

berkenannya ngan kerusi meja mkn tu tp mahal sgt la mak ngah!!!huhu...

Tuan Juhaida said...

xdelah.harganya mampu milik,in sha allah

hainom OKje said...

Bestnya TJ oiiii....Mak suka tengok bab bab deko mendeko ni, pas tu berangan rumah sendiri. Berangan ajelah.... hihi....Sure makan puluhan ribuan tu kan TJ....Tetiba terfikir kalau aku kaya haha.....

Nampak moden klasik ....dgn cat biru tu....
Ni balik rumah penat mengajar, sure hilang penat kan TJ.....rumah dah cantik ! Mood masak sekarang pun mesti bertambahkan hihi.....

nurbijen said...

Pandai ida deco2.... nanti boleh lah jenguk entry ni bila nak deco rumah nanti....

Tuan Juhaida said...

tima kasih,okje

Tuan Juhaida said...

thank u,nur!

Tuan Juhaida said...

thank u,nur!

Bunda a.k.a KN said...

Salam...

Cantik dan moden..

kehidupan sihat said...

cantik dan kemas :)

seronok nya dapat ubahsuai rumah

salam perkenalan sis

Tuan Juhaida said...

tima kasih,bunda

Tuan Juhaida said...

salam kenal,terima kasih sudi singgah sini

Tuan Juhaida said...

salam kenal,terima kasih sudi singgah sini

dZah said...

nice blog....follow my blog
http://hadizah.blogspot.com

hainom OKje said...

Apa khabar....senyap sunyi jer tuan blog...

hainom OKje said...

Apa khabar....senyap sunyi jer tuan blog...

Anonymous said...

Salam sis..terjumpa blog sbb google homelife...nak tanye sis order sofa kt homelife di mana? Cepat tak penghantaran? Terima kasih ye.

Anonymous said...

Salam sis..beli kat mane yer pintu bi fold tu..proses lama x..tq

Tuan Juhaida said...

homelife dataran wangsa,wangsa maju,kl.smgu proses phantaran

Tuan Juhaida said...

pintu bifold tu boleh tgk katalog dkt online

Tuan Juhaida said...

pintu bifold tu boleh tgk katalog dkt online

Tuan Juhaida said...

tempah n siap psg,dlm masa smgu

tiga lalat said...

salam. hee chantek dan kemas bilik bilik kondo ;p

hamizah che mat said...

cantiknyaa deco..
KULIT LEMBUT, GEBU DAN CERAH DENGAN ESP

man at work construction said...

Perlukan kontraktor yang mesra pelangan? Pengalaman dalam bidang pembinaan dan pengubahsuai dalaman dan luaran? Berpengalaman sebagai konsultan dan perunding? Memerlukan sebut harga dan spesifikasi yang terperinci? Berdaftar dengan Lembaga Pembangunan Industri Pembinaan Malaysia? Harga yang berpatutan dan qualiti kerja yang tinggi? Kami ada kriteria tersebut.

Perkhidmatan meliputi pengubahsuaian rumah dan pejabat, rekabentuk dalaman, pendawaian, plumbing, perabot dan penyelengaraan.

Kawasan berperasi di Melawati, Ampang, Cheras, Ukay Perdana, Bukit Indah dan sekitar Kuala Lumpur.

Untuk perkhidmatan yang terbaik tanpa memeningkan kepala pelangan, sila hubungi saya di talian dibawah.

Ari - 017 8767396
Man At Work Construction

man at work construction said...

Perlukan kontraktor yang mesra pelangan? Pengalaman dalam bidang pembinaan dan pengubahsuai dalaman dan luaran? Berpengalaman sebagai konsultan dan perunding? Memerlukan sebut harga dan spesifikasi yang terperinci? Berdaftar dengan Lembaga Pembangunan Industri Pembinaan Malaysia? Harga yang berpatutan dan qualiti kerja yang tinggi? Kami ada kriteria tersebut.

Perkhidmatan meliputi pengubahsuaian rumah dan pejabat, rekabentuk dalaman, pendawaian, plumbing, perabot dan penyelengaraan.

Kawasan berperasi di Melawati, Ampang, Cheras, Ukay Perdana, Bukit Indah dan sekitar Kuala Lumpur.

Untuk perkhidmatan yang terbaik tanpa memeningkan kepala pelangan, sila hubungi saya di talian dibawah.

Ari - 017 8767396
Man At Work Construction

Dewi Aja said...

Perkenalkan, saya dari tim kumpulbagi. Saya ingin tau, apakah kiranya anda berencana untuk mengoleksi files menggunakan hosting yang baru?
Jika ya, silahkan kunjungi website ini www.kumpulbagi.com untuk info selengkapnya.

Di sana anda bisa dengan bebas share dan mendowload foto-foto keluarga dan trip, music, video, filem dll dalam jumlah dan waktu yang tidak terbatas, setelah registrasi terlebih dahulu. Gratis :)

Amir renovation said...

Assalam tuan/puan. Sila hubungi sy sekiranya memerlukan tukang renovat rumah dan pejabat.jenis pekerjaan sy memasang tile,plaster siling,wayaring,plumbing,sambung rumah,buat porch,grill dn owning,waterprofing,lantai vinyl dan wallpaper,landskap dan air terjun. Terbuka untuk kawasan bangi,kajang,serdang,putrajaya,cheras,puchong,semenyih,ampang,bndr sri putra,dan nilai.hubungi no sy 0192945175 or wssp sy 01129110298 (amir)

Amir renovation said...

Assalam tuan/puan. Sila hubungi sy sekiranya memerlukan tukang renovat rumah dan pejabat.jenis pekerjaan sy memasang tile,plaster siling,wayaring,plumbing,sambung rumah,buat porch,grill dn owning,waterprofing,lantai vinyl dan wallpaper,landskap dan air terjun. Terbuka untuk kawasan bangi,kajang,serdang,putrajaya,cheras,puchong,semenyih,ampang,bndr sri putra,dan nilai.hubungi no sy 0192945175 or wssp sy 01129110298 (amir)

Amir renovation said...

Assalam tuan/puan. Sila hubungi sy sekiranya memerlukan tukang renovat rumah dan pejabat.jenis pekerjaan sy memasang tile,plaster siling,wayaring,plumbing,sambung rumah,buat porch,grill dn owning,waterprofing,lantai vinyl dan wallpaper,landskap dan air terjun. Terbuka untuk kawasan bangi,kajang,serdang,putrajaya,cheras,puchong,semenyih,ampang,bndr sri putra,dan nilai.hubungi no sy 0192945175 or wssp sy 01129110298 (amir)

hainom OKje said...

Salam TJ.....apa khabar? Lama tak dengar cerita? Tak buka blog lagi ke? Ke dah pencen terus?.

Adoiiii TJ...... mentang mentang rumah dah cantik, tak de masa nak ngadap blog dah yer hihi....

Amiirun Faizz said...

kami dari JBP MAJU CONSTRUCTION & TRADING menawarkan perkhidmatan pengubahsuaian rumah dan pembinaan rumah ..untuk maklumat langjut tentang syarikat kami ,boleh call :
013-6907173 (emy)
emel : jbp.maju@yahoo.com
website : www.jbpmajuconstruction.simplesite.com

mohd hafeez said...

BESI BERANI HD ENT.

BANDINGKAN HARGA KAMI !!!
Kami bayar rm50/day jika terlewat dari tarikh asal perjanjian.

Jika anda memerlukan perkhidmatan kontraktor yang bertauliah dengan kerja berkualiti, untuk:
1. Ubahsuai rumah & bina baru
2. Pengubahsuaian Pejabat & ruang komersial
3. Kabinet dapur
4. Kerja Mengecat
5. Pagar besi
6. Siling plaster
7. Pemasangan granit & jubin
8. Kerja-kerja elektrikal
9. Partition
10. Kerja-kerja kaca
11. Binaan bumbung
Dengan Kepakaran yang dimiliki kami berbesar hati untuk menyediakan perkhidmatan profesional dengan kemahiran cemerlang dan berkualiti pada anda. Pengubahsuaian rumah anda dengan perkhidmatan kami mampu memastikan ketenangan fikiran, daripada tempoh awal projek sehinggalah tempoh siap pembinaan yang dijamin kualitinya.
Jika anda mempunyai sebarang rancangan untuk pengubahsuaian dan memerlukan kepakaran kontraktor dari kelas F sehinggalah kelas A yang bertauliah berbincanglah dengan kami.
Terima Kasih, BESI BERANI HD ENTERPRISE
(sa0349152-x)


Hubungi Kami

0127399682
https://m.facebook.com/Besi-Berani-Hd-Enterprise-1628500607404453/

mohd hafeez said...

BESI BERANI HD ENT.

BANDINGKAN HARGA KAMI !!!
Kami bayar rm50/day jika terlewat dari tarikh asal perjanjian.

Jika anda memerlukan perkhidmatan kontraktor yang bertauliah dengan kerja berkualiti, untuk:
1. Ubahsuai rumah & bina baru
2. Pengubahsuaian Pejabat & ruang komersial
3. Kabinet dapur
4. Kerja Mengecat
5. Pagar besi
6. Siling plaster
7. Pemasangan granit & jubin
8. Kerja-kerja elektrikal
9. Partition
10. Kerja-kerja kaca
11. Binaan bumbung
Dengan Kepakaran yang dimiliki kami berbesar hati untuk menyediakan perkhidmatan profesional dengan kemahiran cemerlang dan berkualiti pada anda. Pengubahsuaian rumah anda dengan perkhidmatan kami mampu memastikan ketenangan fikiran, daripada tempoh awal projek sehinggalah tempoh siap pembinaan yang dijamin kualitinya.
Jika anda mempunyai sebarang rancangan untuk pengubahsuaian dan memerlukan kepakaran kontraktor dari kelas F sehinggalah kelas A yang bertauliah berbincanglah dengan kami.
Terima Kasih, BESI BERANI HD ENTERPRISE
(sa0349152-x)


Hubungi Kami

0127399682
https://m.facebook.com/Besi-Berani-Hd-Enterprise-1628500607404453/

mohd hafeez said...

BESI BERANI HD ENT.

BANDINGKAN HARGA KAMI !!!
Kami bayar rm50/day jika terlewat dari tarikh asal perjanjian.

Jika anda memerlukan perkhidmatan kontraktor yang bertauliah dengan kerja berkualiti, untuk:
1. Ubahsuai rumah & bina baru
2. Pengubahsuaian Pejabat & ruang komersial
3. Kabinet dapur
4. Kerja Mengecat
5. Pagar besi
6. Siling plaster
7. Pemasangan granit & jubin
8. Kerja-kerja elektrikal
9. Partition
10. Kerja-kerja kaca
11. Binaan bumbung
Dengan Kepakaran yang dimiliki kami berbesar hati untuk menyediakan perkhidmatan profesional dengan kemahiran cemerlang dan berkualiti pada anda. Pengubahsuaian rumah anda dengan perkhidmatan kami mampu memastikan ketenangan fikiran, daripada tempoh awal projek sehinggalah tempoh siap pembinaan yang dijamin kualitinya.
Jika anda mempunyai sebarang rancangan untuk pengubahsuaian dan memerlukan kepakaran kontraktor dari kelas F sehinggalah kelas A yang bertauliah berbincanglah dengan kami.
Terima Kasih, BESI BERANI HD ENTERPRISE
(sa0349152-x)


Hubungi Kami

0127399682
https://m.facebook.com/Besi-Berani-Hd-Enterprise-1628500607404453/

hainom OKje said...

Singgah sini....Tq menyinggah rumah kita. Tak de entri baru ke? Bizi eh.

hainom OKje said...

Singgah sini....Tq menyinggah rumah kita. Tak de entri baru ke? Bizi eh.

Zainal said...

Salam... saya baru pas reno rumah saya... area melaka... ruma semi d single storey.. 30x48 build up... 40x85 total keluasan...
Nak share pengalaman.. scope reno : cornice utk ruang tamu n dry kitchen, kitchen cabinet plus tall unit for dry kitchen (agak luas), kitchen top for wet kitchen, wiring plus installation termasuk auto gate wiring, tv panel, tv hanging kabinet, grill utk satu rumah, tambah tembok batu kat wet kitchen plus pintu besi... saya survey 5 contractors... quotation average rm40k.. but finally saya jumpa ah keong... quotation dia cuma rm27k... rumah saya dh 80% complete.. keje kemas... contractor dia pun sume jenis tua2 n experience... ramai gak teman ofis saya dh start mintak quotation dari dia... rasa nak share cuz price dia sgt bagus plus keje pun kemas... if nak more detail, bley pm saya... 0165444303...saya bley share skali pix umah saya :)

Zainal said...

Salam... saya baru pas reno rumah saya... area melaka... ruma semi d single storey.. 30x48 build up... 40x85 total keluasan...
Nak share pengalaman.. scope reno : cornice utk ruang tamu n dry kitchen, kitchen cabinet plus tall unit for dry kitchen (agak luas), kitchen top for wet kitchen, wiring plus installation termasuk auto gate wiring, tv panel, tv hanging kabinet, grill utk satu rumah, tambah tembok batu kat wet kitchen plus pintu besi... saya survey 5 contractors... quotation average rm40k.. but finally saya jumpa ah keong... quotation dia cuma rm27k... rumah saya dh 80% complete.. keje kemas... contractor dia pun sume jenis tua2 n experience... ramai gak teman ofis saya dh start mintak quotation dari dia... rasa nak share cuz price dia sgt bagus plus keje pun kemas... if nak more detail, bley pm saya... 0165444303...saya bley share skali pix umah saya :)

Dewi Aja said...

Perkenalkan, saya dari tim kumpulbagi. Saya ingin tau, apakah kiranya anda berencana untuk mengoleksi files menggunakan hosting yang baru?
Jika ya, silahkan kunjungi website kami www.kumpulbagi.com atau www.facebook.com/kumpulbagi/ untuk info selengkapnya.

Di sana anda bisa dengan bebas share dan mendowload foto-foto keluarga dan trip, music, video, filem dll dalam jumlah dan waktu yang tidak terbatas, setelah registrasi terlebih dahulu. Gratis :)

Tenaga ENS said...

ASSALAMUALAIKUM TUAN/PUAN. KAMI KONTRAKTOR RENOVATE DAN BUAT RUMAH AREA SELANGOR TERUTAMA LEMBAH KLANG. KERJA BERMUTU DAN ADA WARANTY. SILA HUBUNGI 0122528706 MAT. SEBUTHARGA/QUOTATION DAN SITE VISIT PERCUMA. TERIMA KASIH.

Natasha Malhotra said...

Nice Designs! Thanks for sharing!

Muskaan Agarwal said...

Wonderful design ideas.. thanks for sharing!

Nor Hanim Sha'ari said...

Seronok baca blog ni...byk info berguna..
sy pon nk sharing..sini pon ada cara2 pilih kontraktor utk renovate rumah..

http://nilai-house-renovation.blogspot.my/

Khairul Nizam said...

Berapa cost renovation semua?

Khairul Nizam said...

Berapa cost renovation semua?

hainom OKje said...

Apa khabar TJ.....keluarlah satu entry. Tak rindu nak menulis ke?

Dewi Aja said...

Perkenalkan, saya dari tim kumpulbagi. Saya ingin tau, apakah kiranya anda berencana untuk mengoleksi files menggunakan hosting yang baru?
Jika ya, silahkan kunjungi website kami http://kbagi.com/ atau www.facebook.com/kumpulbagi/ untuk info selengkapnya.

Di sana anda bisa dengan bebas share dan mendowload foto-foto keluarga dan trip, music, video, filem dll dalam jumlah dan waktu yang tidak terbatas, setelah registrasi terlebih dahulu. Gratis :)