Alhamdulillah

Saturday, 7 September 2013

Cerpen

Assalamualaikum dan salam sejahtera
Rindunya nak menulis di blog kesayanganku ini...rindu juga pada semua teman di luar sana. Maaf kerana sekian lama menyepi dan terima kasih kepada teman2 yang sudi bertanya khabar mengapa sunyi tanpa 'entry' hehe.

 Banyak cerita telah terkumpul kerana tak sempat nak tulis setiap hari dalam minggu lepas...TAPI ...bila dah ada masa nak menulis ni , hilang melayang pula idea2 tu huhuhu.



Mungkin saya hanya mula cerita tentang hari jumaat lepas (6hb september), hari terakhir bulan Syawal. Kantin sekolahku telah mengadakan jamuan raya untuk semua guru. Alhamdulillah, makan free para guru hari tu!

Jamuan raya Kantin Sekolah~ gambar ihsan Cikgu Azie

Tapi yang tak bestnya, balik sekolah hari tu...perutku meragam lagi, siap cirit-birit dan muntah2. Sakit perut tahap nak tercabut pinggang huhu. Bila call my hubby kat opis, terus dia bergegas balik rumah dan bawaku  berjumpa doktor. Doktor mengesahkan aku kena' food poisoning' dan 'maybe allergic to seafood'. Kena 'inject' ubat tahan sakit lagi huhu. Tapi aku tidak menyalahkan pihak kantin or sesapa. Lagipun seafood tu bukan makan di kantin sekolahku. And then, cikgu2 lain okje...memang ini masalah perutku sendiri sejak dua menjak ni. Anyway, next week nak buat appointment dengan doktor pakar gastrointestinal (GI) sebab lately memang perut asyik sakit (food poisoning and gastrik). Padahal sebelum ini tak pernah alami masalah begini. Ujian kecil dari Allah .

Kali ni kena inject dekat tangan pulak huhu
Ada 5 jenis bekalan ubat untuk diambil dalam masa 3 hari plus nasihat doktor buat masa ni try to avoid seafood dari kingdom Moluska seperti kerang, lala dan lain-lain. Sigh!!


Hari Sabtu, 7 september pula, pepagi lagi, me and kids follow hubby ke pejabat jap kerana dia ada kerja nak dibereskan. Pastu, kami breakfast di The Mines sebelum singgah rumah kakak ipar di Sungai Besi untuk berjumpa MIL yang datang ke KL.









flip cover case baru untuk Samsung Galaxy Note ku hehe
Balik ke rumah semula (selepas jumpa MIL) tu dah petang. Barulah sempat nak buat kerja-kerja rumah dan lipat kain baju yang dah sebakul besar . Sempat juga buat puding caramel hehe. First attempt. Senang sangat caranya. Cuma sebelum ni tak pernah buat sendiri, asyik beli je haha.

Tadaa...!


Itu sahaja buat kali ini. Sedikit selingan sebelum undur diri:

hehe jangan marah ye!

Sekian, wassalam!

15 comments:

Kin Naz said...

pic yang akhir tu "men to the left because women are always right" very nice words

Rozita Ismail said...

risau betul la ida ni asyik sakit je..!jg makan ya..ooo,tu namanya pding caramel?akak selalu gak wat puding tu tp namanya puding gula hangus..bhn2nya,susu cair,telur,tpung jgung n gula..

aby said...

salam TJ ..
bila lama menyepi pastinya akan banyak utk di luahkan bila menghadap PC tu .. semoga sembuh sepenuhnya dari cirit birit tu ..
esok, klas aby plak buat majlis makan sempena syawal .. tk dpt buat awal sbb sebelum ni kehadiran kuliah agak kurang ..

Tuan Juhaida said...

Tima kasih,aby!

Tuan Juhaida said...

Ye betul la tu.

Tuan Juhaida said...

Hihi.tq sudi singgah sini

Wirda Amir said...

Salam ju...

Hari ahad 7 september,pepai dh ikut suami ke ofis?blur sy kejap,semlm sabtu kot...hehe

sukanya caramel tu,tmbah dok dlm pinggan corelle pink rose tu,makin sedap le rasanya...hehe

azhandestructo said...

oo mengajar kat sek wangsa melati ke...

macam 2 lps raya penyakit dtg..terkejut..

sedap donut tu

Tuan Juhaida said...

Hehe nasib baik wirda perasan sy salah tulis hari tu hihi.bukan ahad tp sabtu hihi

Tuan Juhaida said...

Sy ngajar kat smk wangsa melawati.
Tulah pas puasa perut tkejut mkn mcm2 tu yg sakit tu hihi

hainom OKje said...

Nak jumpa doktor tu yg seriau tu TJ...huhu..
Tapi yang paling best pic kat bawah sekali tu
Women mmg always right! Hehe...

Cik Itah@RRP said...

pic yang last..hehe terbaik :D

MaMa Rey said...

women are always right..hehe

teruk jg TJ sakit perut sampai kena inject

ummiross said...

Salam Tuan Juhaida..

Perut ummi ni pun jenis cepat meragam juga, silap makan sikit mesti buat hal, kalau berjalan jauh, memang selalu bawa ubat dari farmasi.

Moga segalanya dah ok ye..

hainom OKje said...

Mana pegi? Bizi ke?