Alhamdulillah

Tuesday, 8 July 2014

Terrariums~ Seni taman dalam kaca

Assalamualaikum dan salam sejahtera

Hari ni nak kongsi...terrarium pertama milikku hihi. Tadaaa!

My terrarium...cantik tak?

Apa maksud terrarium?

"Terrarium atau vivarium adalah media atau wadah yang terbuat dari kaca atau plastik lutsinar berisi tanaman hidup, yang diperuntukkan bagi pelbagai tujuan, seperti untuk ujikaji, kaedah bercucuk tanam maupun sebagai dekorasi (hiasan dalaman dan landskap luar rumah). Dapat dikatakan bahawa terrarium merupakan biosfera buatan yang paling natural kerana fungsi biologi yang terjadi dalam terarrium pun mirip dengan yang terjadi di alam ini. Terrarium dapat juga dijadikan sebagai mini makmal biologi ."

Saya mula tahu dan terus tertarik hati dengan terrarium bila berkunjung ke Floria Putrajaya 2014 baru-baru ini. Kebetulan di sana terdapat satu booth yang mempamerkan dan menjual ready - made terrarium. Sangat unik, kreatif dan mesra alam . Harganya juga berpatutan dan anda juga sebenarnya boleh membuat terrarium anda sendiri di rumah!

Booth Terrarium Malaysia di Floria 2014
Anda boleh berkunjung ke Facebook Terrarium Malaysia untuk mengetahui lebih lanjut tentang terrarium ini.

Jom kita layan beberapa keping gambar terrariums!

gambar diambil dari facebook Terrarium Malaysia

gambar diambil dari facebook Terrarium Malaysia

gambar diambil dari facebook Terrarium Malaysia
gambar diambil dari Instagram Yuna~Tiny Forest Terrarium by Yuna pun sangat kreatif dan aktif menghasilkan Terrarium!
gambar diambil dari Instagram Yuna~Tiny Forest Terrarium by Yuna pun sangat kreatif dan aktif menghasilkan Terrarium!

Ok itu sahaja perkongsian setakat ini. Terrarium dah menjadi satu trend terkini sekarang. Sangat cantik dijadikan sebagai dekorasi di dalam rumah dan pejabat. Selain itu, tumbuhan hijau ini juga menyegarkan mata serta menjadi terapi minda. Senang dijaga dan berupaya membekalkan oksigen kepada kita. Tumbuhan juga bertindak sebagai pembersih udara semulajadi di dalam kediaman.

Sesuai juga dijadikan hadiah sempena Aidilfitrikan .
Sekian, wassalam!

10 comments:

Ummu Madihah said...

Salam Ju,

Comey(3x)! Agaknya yang macam Mak Aji punya yang boh kaktus tu terrarium jugak kot ya?

Puan Kutu said...

comel..kite pun nak bikin satu la camni.hehe

♥ Mrs. Secretary ♥ said...

Suka la.. comel jer.. =D

Tuan Juhaida said...

Haah yelah tu. ..cantikkan

hainom OKje said...

Tq TJ share ilmu.......mcm pernah dengar mcm tak pernah dengar hehe....Mungkin yg pernah dengar tu akuarium tak pun audotorium hehe....
Cantik jugakkan TJ......unik dan kreatif...

❤Kamsiah❤ said...

memerlukan ketelitian,ketekunan utk menyusun atur..perlu kreatif serta minat yg mendalam..

LYAfrina said...

menariknya..bru tahu kewujudan ni.. suka y pasu last skali.. family smurft.. nmpk tenang n mdamaikan.. leih krg cam design aquarium la kan

Rozita Ismail said...

comei...comei...comei!bagus utk ilang stress...hihi

razsya said...

Bekas kaca beli di mana? Ada cdgn tmpat murah?

Tuan Juhaida said...

Bekas kaca (murah) boleh beli kat kedai Kaison, Festival City, Setapak atau mana2 kedai yang jual vase macam Ikea,KK Home Decor, SSF dll