Alhamdulillah

Sunday, 16 February 2014

Pap Smear

Assalamualaikum dan salam sejahtera
Dalam kesibukan dengan tugas dan rutin harian, sempat juga akhirnya menjalani ujian Pap Smear pada hari sabtu, 15hb feb 2014 yang lalu. Hari sabtu itu merupakan hari persekolahan ganti. Kebetulan pula ada pasukan perubatan datang ke sekolahku dan menawarkan ujian Pap Smear percuma kepada guru-guru dan staf sokongan. Terus i grab the chance! ( nak pergi buat kat hospital asyik busy je manjang kan).

Saya jadi orang pertama menjalani prosedur pap smear pada hari itu. Sekejap sahaja dan langsung tidak menyakitkan. Alhamdulillah! (Sampel sel serviks (pangkal rahim) yang diambil akan dihantar ke makmal untuk diproses dan keputusan akan diperoleh dalam masa terdekat. Berdebar nak tahu keputusan ujian saringan).
 Disamping itu, nurse juga membuat pemeriksaan payudara juga untuk mengesan kanser payu dara.

Risalah tentang ujian pap smear

cervix yang sihat/normal dan cancer cervix ~gambar ihsan google


Siapa yang perlu menjalani ujian pap smear?

"Semua wanita yang pernah melakukan hubungan seks".

Kita digalakkan untuk melakukan ujian saringan Pap Smear sekali setiap tahun.

Itu sahaja untuk kali ini. Wassalam!

p/s: Jangan lupa baca next entry tentang Poori dan Central Market.

14 comments:

Aisy Nasiha said...

Bestnya ada pasukan perubatan datang ke sekolah. Mudah la ya. Nak mencari masa lapang nak ke klinik tulah selalunya digunakan utk perkara lain.

Tuan Juhaida said...

Haah syukur alhamdulillah

Rozita Ismail said...

menarik tu,free lagi..kalau la akak yg dpt peluang tu!

yan's cottage said...

memang perlu buat pemereksaan tiap2 tahun....tapi masih ramai yg sekali pun tak pernah buat....alasannya malu.....tapi bagi Yan mencegah adalah lebih baik....jadi kepada yg belum buat pap smear tu....cepat2 buat ye....

hainom OKje said...

Memang le nak buat tapi takut...takut keputusan tu TJ huhu

Tuan Juhaida said...

Sy pun takut juga nak tgu keputusan ni.mintak sumer normal

Tuan Juhaida said...

Betul tu yan

Tuan Juhaida said...

Tulah.peluang yg dtg perlu dimanfaatkan

aby said...

salam TJ ..
jengok la posting aby yg terbaru ..
ada pinjam gamba morib TJ ..
baru nak minta kebenaran ..
he..he..
tengok tugu raket tu juga ..

Tuan Juhaida said...

Ok aby! No oroblemo hihi

Kakzakie said...

Untunglah dpt ujian foc. Kakak tiap tahun buat pep smear tapi utk mammogram biasa kakak buat 3 tahun sekali sebagaimana doktor tu nasihat kakak...

Tuan Juhaida said...

Bagus!!

Mummydearie said...

Boleh percaya tak saya takut nak buat ujian papsmear nih. Tak tahulah kenapa. Nak tahu info pun main pejam-pejam mata sblm baca. Tak sakit langsung ya?

Tuan Juhaida said...

In sha allah.jika relax...x sakit.jgn rasa stress n takut2...better buat tau hihi