Alhamdulillah

Tuesday, 4 February 2014

Rumah Api Bukit Jugra & Kerepek Banting

Assalamualaikum dan salam sejahtera

Ini sambungan  'entry' cerita kami di Pantai Morib. Kali ni nak bercerita tentang Rumah Api Bukit Jugra dan Kerepek Banting.

Bukit Jugra ni terkenal dengan rumah api, aktiviti paragliding dan sebagai balai cerap

Berlatar belakangkan rumah api



Sayangnya masa kami berkunjung ke sini, tiada aktiviti paragliding. Huhu melepas peluang nak tengok dengan mata sendiri. Maybe next time kami akan datang lagi.

Paragliding~gambar ihsan google
Paragliding~gambar ihsan google

Pemandangan dari atas Bukit Jugra

Rumah Api Bukit Jugra

Ada juga tangan2 yang gatal vandalisme pada mercu tanda Bukit Jugra ni. Penuh tulisan.

Datang Banting memang tak sah kalau tak singgah beli kerepek Banting.


Macam2 jenis kerepek ada kat sini

Kami pun sempat juga beli beberapa jenis kerepek untuk dibawa pulang.

Selamat datang ke Banting, Selangor
Sekian dulu untuk kali ini. Wassalam!

23 comments:

Mummydearie said...

Percaya tak, saya tak pernah sampai Banting lagi! Kesian sangat rasanya pada diri sendiri. Best juga sesekali berjalan ke tempat begini ya.

Rozita Ismail said...

emm..yummy,yummy!sedapnya krepek..!!

Rozita Ismail said...
This comment has been removed by the author.
Rozita Ismail said...
This comment has been removed by the author.
Roha said...

ooh..ni yang dinamakan rumah api,selalu dengar orang dok citer keje kat rumah api..just mengangguk- nggangukkan kepala tanda tau..padahal langsung tak penah tengok pon..hehe

paragliding..lagilah akak tak penah menyaksikan secara real..just tengok kat tv je...mesti terhujah kalau dpt tengok ni..

thanks TJ atas perkongsian ni..:)

aTieYusof Family said...

wahhh.. cantik juga rumah Api ni Kak..tak pernah pegi lagi..
tang keropok tu..mcm nak borong semua...haha

aby said...

masih dikawasan kmpungku lagi.
hehe.
tlk ambik gmbar tugu shuttle di depan rumah keluarga hj sidek ayah kpd dato' misbun tu,, di kanchong darat seblm pekan banting klu dr morib

Cho Zila said...

dah sampai ke bukit jugratu.. memang geramjer kat yang nak menconteng2tu.. mengalahkan diajer dah sampai situ... gatal tangan betoiler...
tak penah gi kerepek banting

hainom OKje said...

Tak pernah pulak sampai ke sini lagi TJ....berapa banyak awak borong kerepek TJ?

hainom OKje said...

Lupa pulak nak cakap tadi...dah tukar kulit yeh heehe..... cantik!!! pink karer

Tuan Juhaida said...

Betul tu!jgn lepas peluang tau hihi

Tuan Juhaida said...

Hehe mmg sedap!

Tuan Juhaida said...

Tulah..kami pun frust hari tu xde aktiviti paragliding

Tuan Juhaida said...

Hehe jom atie

Tuan Juhaida said...

Ooo ye ke?alamak ruginya!kena pegi lg ni

Tuan Juhaida said...

Tulah pasal.tgn gatal!haa kena cuba tu kerepek tu

Tuan Juhaida said...

Jom okje...hihi.beli sikit2 je okje

Tuan Juhaida said...

Tq tq hihi

BUNDA a.k.a KN said...

lama sangat dah tak ke banting dan morib...

tentu macam2 jenis kerepek dapat borong balik kan...

♥ Mrs. Secretary ♥ (FARAH) said...

Fuh bestnya kalau dapat paragliding cm tue...nak tapi takut..cmne tue?? huhuhu

Linda said...

mcm best jek...kita boleh buat tak pragliding tu?

Tuan Juhaida said...

Hihi beli pelbagai jenis juga tp sikit2 la kuantiti hihi

Pha Is said...

sebut pasal pantai morib dan banting, teringat kartun "anak2 sidek" dulu tu.. hehe