Alhamdulillah

Thursday, 3 April 2014

My Young Scientist 2014!

Assalamualaikum dan salam sejahtera

Buat semua teman-teman, hari ini nak kongsi cerita tentang salah satu aktiviti yang diadakan di dalam"Minggu Akademik Sains dan Matematik 2014"  di sekolahku. Minggu Sains dan Matematik bermula pada 31 Mac - 4 April 2014.
Salah satu aktiviti yang diadakan  ialah Mini Karnival Sains 2014. Walaupun penat tapi dek kerana terlalu teruja dengan aktiviti ini, maka saya cari juga masa untuk coretkan kisah Mini Karnival Sains ini di sini .
Jeng...Jeng..jeng


Suasana meriah di tapak pameran Sains

Seramai 54 orang pelajar tingkatan 4 dan 5 (Kelas Sains Tulen dan Sains Teknikal) terlibat dalam menjayakan aktiviti dan pameran berkaitan bidang Kimia dan Biologi (Almaklumlah, aku cikgu Kimia & Bio) . Sekali lagi aku menjadi guru penyelaras untuk aktiviti ini.
 Setelah merancang dan berbincang, kami memilih 16 aktiviti mudah yang sesuai untuk karnival ini. So, kami buka 16 station dan 54 orang pelajar tadi telah kubahagikan tugas masing2.


Station 1:Ice & Salts~Make your own ice blended (without using blender)
Station 2: Human Skeleton ~know your bones!
Station  3: Know Your BMI
Station  4: Dancing Spaghetti & Raisins 
Station 5: "3-layer tea"
Station 6 :Make Your Own Volcano!
Station 7:Acids & Bases in your daily life
Station 8: Starch glue or fake mucus
Station 9: Have fun with biological experiment
Station 10: Frog Dissection
Station 11: Microscope & cell
Station 12:Bouncing Eggs
Station 13: Optical Illusion
Station 14:Bubble Dry Ice
Station 15: Lava Lamp
Station 16: Colour Changes
Ok tak tajuk yang dipilih??hehe, Masa yang diambil untuk persediaan Mini Karnival ini ialah lebih kurang seminggu. Hasilnya?? Jom layan gambar2 di bawah!


Station 1:Ice & Salts (Ice blended with toppings! )


Station 2: Human Skeleton ~know your bones!

Station  3: Know Your BMI


Station  4: Dancing Spaghetti & Raisins
(gambar ihsan google~lupa ambil gambar yang ni)


Station 5: "3-layer tea"(gambar ihsan google~lupa ambil gambar yang ni)
Station 5: "3-layer tea"(gambar ihsan google~lupa ambil gambar yang ni)

Station 6 :Make Your Own Volcano!

Station 6 :Make Your Own Volcano!


Station 7:Acids & Bases in your daily life


Station 8: Starch glue or fake mucus
Station 8: Starch glue or fake mucus

Station 9: Have fun with biological experiment
(gambar ihsan google~lupa ambil gambar yang ni)

Station 9: Have fun with biological experiment

Station 10: Frog Dissection
Station 10: Frog Dissection

Station 10: Frog Dissection

Station 10: Frog Dissection

Station 11: Microscope & cell

Station 11: Microscope & cell
Station 12:Bouncing Eggs (eggs + vinegar)
Station 12:Bouncing Eggs (eggs + vinegar)
Station 13: Optical Illusion
Station 14:Bubble Dry Ice
Station 14:Bubble Dry Ice
Station 14:Bubble Dry Ice
Station 14:Bubble Dry Ice
Station 15: Lava Lamp






Selfie la plak hehe
Selfie la plak hehe

Kesimpulannya, teacher sangat bangga dengan semua pelajar tersayang yang memberi kerjasama tip-top dalam menjayakan Mini Karnival Sains 2014 (pameran + eksperimen)  ini. Anda semua adalah my future scientist!
Good luck! Terima kasih juga kepada semua guru dan pelajar lain yang tak putus2 datang melawat tapak pameran dan menyertai semua aktiviti yang disediakan. 
Karnival Sains ini juga sebenarnya turut disertai oleh pelajar di bawah bimbingan seorang lagi guru sains (gambar terlalu banyak untuk dimuatkan disini). Tahniah juga untuk mereka juga!

Sekian, wassalam!

12 comments:

Rozita Ismail said...

meriahnya..!hepi je depa..naper time akak sek dulu2 xde lak cikgu buat camni?Kalu x...agaknya akak dah jd saintis dah skrg kot!!!hihi..

lia said...

wahhhh teringin nak jd student balik bler baca n3 ni... syabas jugak pada teacher...

Kniedaz said...

wah..saya suka semua station tu...kecuali yang dissection frog tu..huhu..dan saya pasti anak-anak saya semuanya mesti teruja kalau dibawa melihat pameran sebegini..terbaik la

Kakzakie said...

seronok anak-anak murid dpt peluang macam ini.

Kakak nak juga tengok dancing spaghetti tu macam manalah agaknya:)

Miss Boo said...

rindu zaman persekolahan dulu buat experiment mcm ne... hihiii

Tuan Juhaida said...

Hihi tulah. ..rugi dah akak

Tuan Juhaida said...

Tq lia hihi

Tuan Juhaida said...

Tq kniedaz hihi

Tuan Juhaida said...

Dancing spaghetti tu senang je kak.boleh buat sendiri kat rumah.tqk you tube ada

Tuan Juhaida said...

Zaman persekolahan mmg best kan!

hainom OKje said...

Students mesti sayang awakkan TJ.....sporting, bijak, manis dan baik hati....kalau okje jadi student pun seronok tu....happy jer nak gi sekolahkan...

Mummydearie said...

Hah...station 10 tu yang tak sanggup. Dah banyak kali buat yea...dah banyak kali arwah gak katak2 tu...Aduyai...teringat kisah lucu lama dulu.

Nampak sangat anak-anak murid sangat enjoy bila bersama cikgu Bio and Chemistry nih...Sure cikgu ngajar best nih!