Alhamdulillah

Monday, 21 October 2013

Soalan Ramalan Kimia / Biologi SPM 2013

Assalamualaikum dan salam sejahtera

Hari ini nak share kat sini antara tajuk2 penting dan dijangka keluar untuk SPM 2013 ni. Tapi jangan terlalu taksub dengan tajuk2 ini sahaja sehingga tak study pula tajuk lain ye . Ini hanya jangkaan atau ramalan para guru berdasarkan soalan2 past years dan tak semestinya 100% tepat. 


Tajuk Fokus Penting Kimia SPM 2013

Kertas 1

semua topik (form 4 & 5) - 14 bab

Kertas 2

Section A
1. Formula empirik (langkah keselamatan, lukis gambarajah, pemerhatian, pengiraan)
2. Jadual berkala unsur
3. Sebatian karbon (alkana, alkena, alkohol)
4. Garam /salts           
5. Redoks dan elektrolisis (definisi)
6. Sabun dan detergen (penyediaan sabun, kebaikan, keburukan)
7. Proses Sentuh dan Proses Haber
8.  Thermochemistry


Section B
1. Penyediaan garam terlarutkan / tak terlarutkan (kenalpasti anion / kation)
2. Kadar tindak balas (mangkin, luas permukaan, kepekatan)
3. Gabungan (Alloi / Kaca / Polimer + Getah Polimer / Pemvulkanan)

^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^

Tajuk Fokus Penting Biologi SPM 2013

Kertas 1

semua topik (form 4 & 5) - 15 bab


Kertas 2

Section A

1. Mitosis / Meiosis - Kanser dan kultur tisu
2. Enzim (faktor yang mempengaruhi aktiviti enzim)
3. Ekosistem dinamik
4. Kitar Haid(menstrual cycle)
5. Persenyawaan Ganda Dua (double fertilisation - reproduction in plant)
6. Nutrisi(nutrition)
7. Pewarisan / Variasi (inheritance & variation)
8. Pencemaran / Udara / Kesan rumah hijau

Section B
1.  Respirasi dan Fotosintesis

^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^

gambar ihsan google

Sekian, wassalam!

5 comments:

Rozita Ismail said...

selalunya time dekat2 nak exam ni ler byk terjual soalan exam bocor..!

Tuan Juhaida said...

Ooo ye ke?

Wirda Amir said...

Salam ju...

Teringat zmn persekolahan dulu...suka sgt dgn soalan ramalan nih...hehehe..kalau last minit study tu,memang buat soalan ramalan je la....untung budak2 sekarang,cikgu rajin berkongsi....

aTieYusof Family said...

wah! bagus ni kak buat rujukan..
boleh prepare tajuk2 ni...hehe

Anonymous said...

salam..cikgu boleh tak saya nk tajuk topik ramalan biology 2014?