Alhamdulillah

Wednesday, 15 May 2013

Guru 5M

Assalamualaikum dan salam sejahtera

"Selamat Hari Guru!"


" A teacher takes a hand, opens a mind , and touches a heart!"

Sifat guru ( 5M ):

Mudarris (pengajar ilmu yang dikuasai/ penyampai /fasilitator/ pemudah cara)

Muallim (berilmu)

Muaddib ( pendidik yang mengajar tentang akhlak dan sahsiah murid)

Murrobi (lebih menumpukan penghayatan sesuatu ilmu,sekali gus membentuk keperibadian,sikap & tabiat anak didiknya)

Mursyid (secara istilahnya merupakan mereka yang bertanggungjawab memimpin dan membimbing perjalanan rohani murid untuk sampai kepada Allah S.W.T dalam proses tarbiah yang teratur.)



Beratnya tanggungjawab guru /pendidik / cikgu ini.
Terima kasih, cikgu!



12 comments:

mama3heroo said...

besar sungguh jasa guru..

CeqGu said...

selamat hari guru ! Tadi saya click iklan RHB kat blog ida. Nanti bila2 try check kat nuffnang dapat tak earning . Dia tak terus dapat tau, nak kena tunggu lama skit baru ada earning tu kat akaun nuffnang.

Rozita Ismail said...

hari ni hari guru...selamat hari guru ida..!jasa n budi sorg guru tetap dikenang n disanjung..

PUANSTOBERI said...

slmt hari guru.. :)

Tuan Juhaida said...

Masih ingat lagi kat cikgu2 yg penah ngajar n mdidikku dulu.terima kasih,cikgu!!

Tuan Juhaida said...

Ooo ok.tq anis.hihi

Tuan Juhaida said...

Tq akak!!

Tuan Juhaida said...

Terima kasih!!

nurbijen said...

selamat hari guru Ida :)

Tuan Juhaida said...

Tqvm nur!! Selamat hari guru utk awak juga

hainom OKje said...

Comey cikgu kucing bawah tu hehe!

Tuan Juhaida said...

Haha danish la tu pilih gambar cikgu kucing vogue tu