Alhamdulillah

Tuesday, 19 March 2013

Mini Karnival Sains 2013

Assalamualaikum dan salam sejahtera

Buat semua teman-teman, hari ni nak kongsi cerita tentang satu aktiviti Minggu Akademik Sains dan Matematik 2013 yang diadakan disekolahku. Minggu Sains dan Matematik bermula pada 18-22 Mac 2013.
Salah satu aktiviti yang diadakan pada hari ini ialah Mini Karnival Sains. Walaupun penat tapi dek kerana terlalu teruja dengan aktiviti ini, maka saya cari juga masa untuk coretkan di blog ini pada malam ini.
Jeng...Jeng..jeng


Untuk Mini Karnival ini aku memilih kelas 5 sains 2 untuk membantuku menjayakan aktiviti dan pameran berkaitan bidang Kimia dan Biologi (Almaklumlah, aku cikgu Kimia & Bio). Setelah merancang, kami memilih 10 aktiviti mudah yang sesuai untuk karnival ini. So, kami buka 10 station dan pelajar kelas 5 sains 2 tadi telah kubahagikan tugas masing2.

  1. Station 1:Camouflage Animals
  2. Station 2: Human Skeleton
  3. Station  3: Know Your BMI
  4. Station  4: Have Fun With Chemical Formulae
  5. Station 5: Mari Berseronok dengan Ensiklopedia Sains
  6. Station 6 :Make Your Own Volcano!
  7. Station 7:Acids & Bases in your daily life
  8. Station 8: Ilusi tangan berlubang
  9. Station 9: Optical Illusion & Multimedia presentation  (video experiment)
  10. Station 10: Frog Dissection
ok tak tajuk yang diplih??hehe, Masa yang diambil untuk persediaan Mini Karnival ini ialah lebih kurang 3-4 hari. Hasilnya??

Camouflage activity: prey n predator
Simulasi butang dan kain latar warna berbeza.
(Boleh refer textbook Biologi f5, chapter variation)

Human Skeleton 
(dah siap berlabel dan ada juga ensiklopedia berkaitan)

Know Your BMI
 (Ukur tinggi dan berat serta kira BMI anda disini)

 Have Fun With Chemical Formulae

Have Fun With Chemical Formulae

Mari Berseronok dengan Ensiklopedia Sains


Make Your Own Volcano!

 Make Your Own Volcano!

Make Your Own Volcano!


Acids & Bases in your daily life

Ilusi tangan berlubang

Ilusi tangan berlubang

  Optical Illusion & Multimedia presentation  (video experiment)

 Optical Illusion & Multimedia presentation  (video experiment)

Katak!!!

Frog Dissection

Frog Dissection

Pengetua juga turun padang untuk melawat tapak pameran .!

Dancing spagheti ( in vinegar)

me and my young scientist!
Good job, everybody!

Dan ada banyak lagi aktiviti dan pameran sains dari kelas lain namun tak terlarat pulak eden nak muat naik kesemua picture kat sini. Itu saja untuk kali ini. Selamat membaca and tq!
Wassalam!

Salah satu eksperimen sains dari kelas 4 akaun


13 comments:

drhilman said...
This comment has been removed by the author.
Adry Hilman said...

Wah! Sungguh menarik!!!!

Anonymous said...

terbaekkkk...!!
-dari jiran blakang k.ju

Tuan Juhaida said...

Haha.tq sumer!

Anonymous said...

sungguh menakjubkan..!!!

Anonymous said...

Cikgu nanti kita buat lagi tau :p - Shahnaz Annatasya , 5 Science 2.

Tuan Juhaida said...

ok...insyaallah!

Anonymous said...

Saya suka saya suka 5sc2 Terbaeeekkk!!Haha
Hazwan Azizi -monitor :p

Tuan Juhaida said...

Good job, everybody!

nurbijen said...

menarik..... teringat zaman kat KMK dulu masa buat pameran sains :)

Tuan Juhaida said...

Haah.best kan nur.kat sek nipun tetiap tahun buat juga

Anonymous said...

Terubat rindu tgk gmbr pn hasniah..hehhehehe... (;

Good job kak ju... mini karnival sains 2013 best!!!

Nora

Tuan Juhaida said...

Hehe tq nora!