Alhamdulillah

Wednesday, 7 August 2013

'Colek' ayam

Assalamualaikum dan salam sejahtera

Malam ni sempat juga pergi pekena colek ayam kat area Kubang Kerian ni sebelum esok bertolak ke rumah mentuaku di Besut.

Memang colek ayam dan colek buah ni memang famous di area Kota Bharu, Kelantan especially bila bulan Ramadhan. Biasanya selepas solat tarawikh, ramai yang akan singgah untuk menikmati keenakkan colek ayam dan colek/rojak buah  yang sedap ini .

colek ayam ni macam rojak la...macam2 ada...as your request! Pencicahnya memang special. Bahan utamanya of course la mesti ada ayam hehe





KOTA BARU - Come Ramadan, after terawih prayers, locals here indulge in their favourite snack called colek ayam and colek buah.
Colek ayam is a dish of mixed seafood like prawns or squid, chicken, potatoes, dried beef and others dipped in flour and deep-fried.
The dish is then eaten with a specially-made sauce to complete the course.
- See more at: http://news.asiaone.com/News/Latest+News/SoShiok/Story/A1Story20110809-293504.html#sthash.HT7N4K8F.dpuf
p/s :ni nak kongsi juga gambar perkahwinan kami 10 tahun  lalu (tahun 2003) hehe (tak berkait langsung dengan tajuk entry). Muka memang kelakar sebab saya rasa x boleh nak senyum sebab masa kahwin tu first time make-up dan pakai gincu.Rasa ketat je muka hahaha. Maaf coz kualiti gambar kurang jelas kerana gambar ni diambil atas gambar yang terdapat dalam frame gambar (hehe boleh faham tak?? Berbelit-belit ayat.)





KOTA BARU - Come Ramadan, after terawih prayers, locals here indulge in their favourite snack called colek ayam and colek buah.
Colek ayam is a dish of mixed seafood like prawns or squid, chicken, potatoes, dried beef and others dipped in flour and deep-fried.
The dish is then eaten with a specially-made sauce to complete the course.
- See more at: http://news.asiaone.com/News/Latest+News/SoShiok/Story/A1Story20110809-293504.html#sthash.HT7N4K8F.dpuf
Sekian , wassalam! 
(sebenarnya nak lepas gian menulis sebelum balik ke rumah mentua hehe. Kat sana dah takde peluang blogging hihi)
KOTA BARU - Come Ramadan, after terawih prayers, locals here indulge in their favourite snack called colek ayam and colek buah.
Colek ayam is a dish of mixed seafood like prawns or squid, chicken, potatoes, dried beef and others dipped in flour and deep-fried.
The dish is then eaten with a specially-made sauce to complete the course.
- See more at: http://news.asiaone.com/News/Latest+News/SoShiok/Story/A1Story20110809-293504.html#sthash.HT7N4K8F.dpuf
KOTA BARU - Come Ramadan, after terawih prayers, locals here indulge in their favourite snack called colek ayam and colek buah.
Colek ayam is a dish of mixed seafood like prawns or squid, chicken, potatoes, dried beef and others dipped in flour and deep-fried.
The dish is then eaten with a specially-made sauce to complete the course.
- See more at: http://news.asiaone.com/News/Latest+News/SoShiok/Story/A1Story20110809-293504.html#sthash.HT7N4K8F.dpuf

13 comments:

umi alya said...

best makan colek ayam..

skrg kt Kubang Kerian & Kota Bharu pasti jammed gilerkan, alorrrrr stressnya..

HP Yitno said...

Hemm... Sedapnya.
Menggugah selera makan aja nih colek ayam.

*selamat hari raya kakak :-)

Rozita Ismail said...

aduss..dugaan ni bln2 pose ni tengk colek tu!terbaaaiiik!!!haish..tetiba je ada pic pengantin?!!tp akak xpenah tengk lg pic kawin ida..meriah gak,bersanding tu!!hihi..

Tuan Juhaida said...

Hihi.nanti kami nak gi mkn lg ni colek ayam ni sblm blk kl.
Time kawin dulu byk pasang juga tukar2 bj...hijau,ourple,peach,biru.masa akad nikah bj putih.akak x dtg ke masa ida kawin dulu aa?

Tuan Juhaida said...

Ya,mmg sedap sangat!!
Selamat hari raya juga

Tuan Juhaida said...

Ye..mmg jem.kereta penuh

BlogS Of Hariyanto said...

Gema Takbir Menyapa Semesta,
Membesarkan dan Mengagungkan Yang Maha Esa nan Maha Suci,
Bersihkan Hati Kembali Fitri di Hari Kemenangan,
Terkadang Mata Salah Melihat dan Mulut Salah Berucap,
Hati kadang salah menduga serta Sikap Khilaf dalam Berprilaku,
Bila Ada Salah Kata, Khilaf Perbuatan dan Sikap,
Bila Ada Salah Baca dan Salah Komentar,
Mohon Dimaafkan Lahir dan Batin,
Selamat Idul Fitri 1 Syawal 1434 H

Tuan Juhaida said...

Selamat menyambut hari raya..maaf zahir batin

hainom OKje said...

Baru tau colek ayam tu rojak....
Pergh....comel ......mmg nampak muka anak dara gitu haha...
Selamat Hari Raya TJ!

Harith Iskandar said...

SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRI MAAF ZAHIR DAN BATIN :)

Tuan Juhaida said...

Nampak mcm budak2 main sanding2 jekan hahaha.

Tuan Juhaida said...

Selamat hari raya dan maaf zahir batin juga

:: Cik Viva :: said...

Sy tak penah makan colek ayam ni tapi selalu dgr colek ni femes kat area kb..teringin jugak nak rasa