Alhamdulillah

Sunday, 25 August 2013

Karnival Sains & Teknologi Peringkat Negeri 2013

Assalamualaikum dan salam sejahtera

Rasanya rata2 teman masih ramai yang 'busy' menganjurkan rumah terbuka serta menghadiri rumah terbuka. Alhamdulillah rezeki disepanjang bulan Syawal ini. Yang tak tahannya ialah menghadapi  kesesakan lalulintas dihujung minggu terutamanya di KL ni.

Cerita hari Sabtu (24 ogos 2013), saya telah menjadi guru pengiring untuk membawa pelajar menyertai Karnival Sains & Teknologi Peringkat Negeri 2013 . Ada 4 acara yang dipertandingkan iaitu pertandingan Saintis muda, Solar Car Race, Solar Boat Race dan Portable Cooking with nature. Saya dan 3 orang lagi guru sains dipertanggungjkawabkan untuk membimbing pelajar yang terpilih untuk mewakili sekolah dalam ke empat2 acara tersebut.

sarapan dulu sebelum pertandingan bermula

peserta Saintis Muda di salah satu station pertandingan
litar untuk perlumbaan Kereta Solar
3 orang pelajar & guru pembimbing Solar Car (dari sekolahku)
antara model kereta yang turut bertanding dalam acara Solar Car Race
antara model kereta yang turut bertanding dalam acara Solar Car Race
antara model kereta yang turut bertanding dalam acara Solar Car Race


portable cooking with nature
antara model boat yang turut bertanding dalam acara Solar Boat Race


Walaupun pasukan sekolah kami gagal membawa pulang hadiah (johan/naib johan atau tempat ke-3), kami semua gembira dan bertuah dapat menyertai semua acara yang dipertandingkan serta dapat mengutip pengalaman berharga. (Persaingan memang sengit kerana 49 buah sekolah mengambil bahagian).

"yang menang, merendah diri,
yang kalah, usaha lagi"

Sekian, wassalam.
Jumpa lagi next entry ya!Tata!

8 comments:

Rozita Ismail said...

adat bertanding ler ada menang ada kalah..hihi

hainom OKje said...

Kalah menang tu belakang kirakan TJ...yg penting pengalaman berharga tu yg kita kejarkan...kalau rezeki menang satu bonus!...

Kakzakie said...

Begitulah adat bertanding. Kakak tahu para guru dah gigih dan masing-masing mahu yg terbaik..

Tahniah pada semua perserta.

Tuan Juhaida said...

Betul tu.yg penting pdedahan utk semua cabang ilmu

Tuan Juhaida said...

Betul tu okje.tahun 2008 dulu sek kami pernah jadi johan utk sumer acara dipertandingkan.so kontijen kami dpt wakil negeri KL ke karnival sains peringkat kebangsaan yg tahuntu diadakan di terengganu.2 minggu kami bkampung kat hotel kat tganu hihi

Tuan Juhaida said...

Tq k.zakie hihi

Knor said...

adat bertanding ada kalah ada menang yg penting pengalaman dan dpt ilmu dr peserta lain..

anak knor peminat pertandingan mcm ni..mengenai kereta solar tu..sanggup beli kereta yg dipasang siap..kalau knor mmg tak terbuat dia dgn mudahnya walau barangannya sgt halus..menjana otak...otak dia jugakan.

aTieYusof Family said...

meriah juga acara ni Kak..
betul tu kalang menang adat pertandingan..yg penting dpt kutip pengalaman..:)