Alhamdulillah

Wednesday, 6 March 2013

Tips dekorasi ala-ala caraku!

Assalamualaikum dan salam sejahtera.

Hari ni nak berkongsi sedikit idea untuk dekorasi rumah terutamanya untuk teman-teman yang baru beli rumah hihi...macam pandai plak...bukan nak tunjuk pandai tetapi hanya berniat untuk bagi sedikit tips berdasarkan pengalaman sendiri dulu. 

Perkongsian pengalaman untuk kali ni lebih kepada pemilihan lampu, 'grill' rumah, 'kitchen kabinet', dan pergola/awning .

Ini teratak kecilku yang baru dibeli (lama dah beli ni  tahun 2011 siap dibina dan bermulalah proses dekorasi fasa pertama)

unsur kayu tu adalah tambahan sendiri untuk melembutkan dekorasi.Aku juga memilih 4 biji lampu 'downlight'  untuk dipasang di 'porch' kereta ni.


'Awning' pergola di hadapan rumah

'Awning' pergola di pintu dapur rumah

'Awning' pergola di sisi rumah (sliding door ke2)

antara pilihan lampu yang kupilih 

antara pilihan lampu yang kupilih 



antara pilihan lampu yang kupilih 

lampu luar rumah yang dilengkapi 'sensor' dan 'timer'

lampu 'downlight'

Inilah keseluruhan ruang tamu merangkap ruang rehat dan juga ruang makan hihi .kecik je. Di ruang ini aku memasang 10 lampu 'downlight' dan 2 'ceilling fan'. Serta ada satu lampu hiasan kristal.

Aku juga menempah 'wrought iron grill' untuk kesemua 'sliding door ' dan pintu utama. Motif bunga yang dipilih ialah bunga 'helicornia'.



Kesemua suis di seluruh rumah ditukar kepada suis jenis ini.

Aksesori Rak kaca dari Sorento

'built -in wardrobe' di bilik utama daripada kayu nyatuh


Katalog pilihan warna wardrobe ;i choose rose white (modern)

bilik utama yang telah dilengkapi langsir jahitan 'french pleat'


bilik ke-2 (rumah ni mempunyai 4 bilik tidur )

pilihan warna putih untuk ruang dapur yang sempit bagi memberi ilusi yang lebih luas.
Material kitchen kabinet : Glass and aluminium 
 Aku juga memilih 'wooden blinds' untuk dekorasi tingkap dapur



Ruang paling kanan adalah untuk peti ais


'Door stop with holder' yang mempunyai dwifungsi; sebagai penyendal pintu dan juga tempat penyangkut



Dinding ruang rehat dihiasi 'wallpaper'


Pemasangan cermin hiasan di dinding sebagai pelengkap gaya dan memberi kesan ilusi yang lebih luas kepada sesuatu ruang.

Itu sahaja sedikit perkongsian untuk hari ini. Moga dapat memberi manfaat kepada semua. 

Terima kasih kerana sudi membaca.Tata!


p/s: boleh juga klik disini utk tips make over konominium kecil.

http://sweetamieda.blogspot.com/2015/01/tips-renovate-make-over-kondominium.html

44 comments:

Anonymous said...

Memang boleh jadi eric. Hehe. Nadia.

nurbijen said...

Macam banyak pula persamaan rumah ida dgn rumah saya... especially, tang cat tu... mmg sehati sejiwa la kita ni...

Idea yg bagus la Ida, nanti boleh curi sikit2 :)

Tuan Juhaida said...

Hihi tq nadia
Nur,sila,,setakat tu je dulu hihi. Kalau ikut perancangan, mcm2 rasa nak buat

Tuan Juhaida said...

Rumah nadia lg cantik

Anonymous said...

haish...terror betul ida ni,dr sekecil-kecil benda smpai kesebesar-besar benda pun tahu!!!kalah eric camni...hihi

Tuan Juhaida said...

Hish takdelah.ni hasil kerja amatur je ni hihi

Masya said...

assalamualaikumm.. salam kenal.. ni rumah sendiri bena kat tanah lot ke.. atau rumah teres... cantiknya.... pandai deko².. dapat idea..

Tuan Juhaida said...

Waalaikumussalam.haah ni umah sendiri.beli ngan pemaju,umah banglo setingkat.tq sudi jenguk blog saya..hihi

CeqGu said...

Aishhh mcmana sy bolwh terlepas pandang entry ni....sy mmg suka bab deco2 ni...cantik umah ida, sape yg duduk nanti?

Tuan Juhaida said...

anis, rumah ni now disewa oleh 3 orang doctor muda yang sedang buat pakar kat HUSM .3 single young doctor!

mama3heroo said...

cantiknyer rumah akk..besar..mmg selesa..pandai deco

Tuan Juhaida said...

Tq.rumah kecik je hihi.deko sikit2 je

Obat herbal Anemia said...

informasi yang sangat menarik teirm aksih sudah disampiakan salam sukses selalu !

zack said...

cuma nak tegur sikit. Knp buat langsir singkat2? Tu style lamala. Skrg org buat langsir dari siling sampai mencecah lantai, baru nmpak cantik, elegan dan nmpk siling lagi tinggi

Tuan Juhaida said...

Tq sudi dtg sini hihi.langsir tu mmg terlepas pandang skek sebab masa tu dah ada penyewa nak masuk rumah.so buat dgn kadar segera.rumah tu (second house kami) utk disewakan.kami duduk di rumah lain (juga rumah sendiri).

CeqGu said...

ni entry yg paling bestttttttt hehehe....saya memang sukeeee sangat dengan deco2 ni...dah macam hotel saya tengok.next time ida buat la langsir labuh...lagi nampak macam hotel tau hehe....kitchen cabinet kita serupa la da...warna putih gak...tapi anis match kan dengan warna kelabu....tak sabarnya nak tunggu rumah siap... hihi

ea_aru said...

atap awning tu dari material apa ye...?

Tuan Juhaida said...

Dari glass

leena said...

Salam blh tahu tempah kat mana awning pergola.n brp rm sekaki.comel.sgt

leena said...

Salam nak tanya tempah kat mana awning pergola n brp cost perkaki.tq comel sgt

Fatin said...

Salam.perumahan ni dekat x dgn husm ye?kalau sewa,brape ye sbln?

propertykitacom said...

wah keren banget artikelnya, lebih keren lagi kalo mau kunbal ke blog ane. heeee
salam kenal ya min.
blog.propertykita.com/others/tips/tips-memilih-warna-cat-tembok-rumah/

Anonymous said...

Salam kak, sy bekerja di husm..sy berminat utl sewa rumah kak..bleh contact sy di nombor 0133539557,,tq

Anonymous said...

Тhe trip will Ьe cеrtainly eased Ьy delivery spares foг үour
spot to the door.



Opinins can be browsed by you Ƅy model, examine recommendations аnd simply
compare products alongside. Ԝe cannߋt advise soomething гegarding thіs style battery.
Eliquid comprising ߋvеr 24mg/ ml iѕ not suggested bby eCignificant, tҺough
іt’s not unheard-οf for a fеw vapers tօ desure utilizing benefits tnat ɑгe even larger than 24mg/ml.




Thhe Calculatpr ԝill provide ƴou wіth a Formula for ƴοur Beѕt Possіble Nidotine Stag if it's impossible
tо achieve yоur Goal Nicottine Degree. ELECTRONIC-cigarette styles
аre as vaгious as their people. Ӎе trouble, and іt alsο is lighter than tҺe NJOY NPRO mini tҺаt is super.
Do this vigilantly watching tɦe liquefied rise's meniscus tοo youг preferred level.
І belіeve my partner smokes 1 pack eaсh day, being abоut FOUR bucks.


My рage ... vapor zone review

Anonymous said...

Assalamualaikum kak. saya tengok akak punya rumah cantik sangat dekorasinye. boleh tahu berape kos dekorasi ni? dan kos built-in-wardrobe dlm bilik brape eh? tq.

raihanah said...

Cantiknya deko tu

solikin bintoro said...

http://wayeringubahsuairumah.blogspot.com/?m=1

solikin bintoro said...

Renovasi Rumah
Jika anda memerlukan perkhitmatan kontraktor yang bertauliah dengan kerja berkwaliti
Untuk 
1. Ubah suai rumah & bina baru
2. Pengubah suaian pejabat   & Ruang komersial
3. Kabinet dapur
4.Kerja mengecet
5.Pagar besi.
6.siling plaster
7.Pemasangan granit dan jubin
8.kerja kerja eliktrikal /wayring
9.Partition
10 Binaan bumbung

Dengan kepakaran yang kami  miliki,kami berbesar hati untuk menyediakan
perkhitmatan profesional dengan kemahiran cemerlang dan berkwaliyti pada anda
Pengubahsuaian rumah anda dengan perkhitmatan kami mampu memastikan ,ketenangan fikiran .dari pada
tempo awal projek sehinggalah tempoh siap pembinaan yang dijamin kualitinya
Jika anda mempunyai sembarang rancangan untuk pengubahsuaian dan memerlukan kepakaran kontraktor dari kelas f sehinggalah A yang bertauilah berbincanglah pada kami YATISAMSURI KONTRAKTOR
 hub personal Whesab : 016 753 9640     ,0167539640 trimakasih
 email ;  liken_organizer@yahoo.com

solikin bintoro said...

Renovasi Rumah
Jika anda memerlukan perkhitmatan kontraktor yang bertauliah dengan kerja berkwaliti
Untuk 
1. Ubah suai rumah & bina baru
2. Pengubah suaian pejabat   & Ruang komersial
3. Kabinet dapur
4.Kerja mengecet
5.Pagar besi.
6.siling plaster
7.Pemasangan granit dan jubin
8.kerja kerja eliktrikal /wayring
9.Partition
10 Binaan bumbung

Dengan kepakaran yang kami  miliki,kami berbesar hati untuk menyediakan
perkhitmatan profesional dengan kemahiran cemerlang dan berkwaliyti pada anda
Pengubahsuaian rumah anda dengan perkhitmatan kami mampu memastikan ,ketenangan fikiran .dari pada
tempo awal projek sehinggalah tempoh siap pembinaan yang dijamin kualitinya
Jika anda mempunyai sembarang rancangan untuk pengubahsuaian dan memerlukan kepakaran kontraktor dari kelas f sehinggalah A yang bertauilah berbincanglah pada kami YATISAMSURI KONTRAKTOR
 hub personal Whesab : 016 753 9640     ,0167539640 trimakasih
 email ;  liken_organizer@yahoo.com

NOORULMALIS SAMAT said...

Rumah cantik.. Tp utk disewa?? Erkkk...

Ehsan said...

Rumah ni masih available tak untuk disewa?

Ehsan said...

Rumah ni masih available tak untuk disewa?

Hasmania Abas said...

creative sungguh ......rasa mcam nak tiru jek design tu ....ada lagi rumah utk disewa tuh ???? .....kalo ada sms : 011-23098601

baikimesinbasuhdanpetiais said...

Assalamualaikum, hubungi kami untuk perkhidmatan membaiki mesin basuh dan peti sejuk di talian 010 709 7808 (afnan)

Amir renovation said...

Hubungi sy untuk renovation umah dan pejabat 0192945175 or wssp 01129110298 (amir) untuk area bagi ,kajang,serdang,putrajaya,cheras,puchong,dan nilai

Amir renovation said...

Hubungi sy untuk renovation umah dan pejabat 0192945175 or wssp 01129110298 (amir) untuk area bagi ,kajang,serdang,putrajaya,cheras,puchong,dan nilai

nor amni sarah muhammad zin said...

Salam, rumah untuk disewa ada lagi ke?

k-yo fazlee said...

As salam. Saya nak tanya, awak beli kat mana lampu luar rumah yang dilengkapi 'sensor' dan 'timer' tu? saya amat berminat n tercari-cari kedai yang jual lampu tu

Amir renovation said...

Assalam tuan/puan. Sila hubungi sy sekiranya memerlukan tukang renovat rumah dan pejabat.jenis pekerjaan sy memasang tile,plaster siling,wayaring,plumbing,sambung rumah,buat porch,grill dn owning,waterprofing,lantai vinyl dan wallpaper,landskap dan air terjun. Terbuka untuk kawasan bangi,kajang,serdang,putrajaya,cheras,puchong,semenyih,ampang,bndr sri putra,dan nilai.hubungi no sy 0192945175 or wssp sy 01129110298 (amir)

uehacker said...

baikimesinbasuhdanpetiais said...

Assalamualaikum, hubungi kami untuk perkhidmatan membaiki mesin basuh dan peti sejuk di talian 010 709 7808 (afnan)

Please beware of this guy which appeared is a scammer:-
http://scamhint.com/view/kQr/
http://afnan-scammerwashingmachinerepair.blogspot.my/

http://www.eet-rani.com said...

makasih mba artikelnya...... nambah pengetahuan kami terutama untuk pengembangan toko online karpet impor kami http://www.eet-rani.com

http://www.eet-rani.com

Yana Yaya said...

Salam...rumah ni dah ada penyewa ke?

Fintara Shihab said...

Paling gampang kalau mau ganti suasana rumah itu ganti warna cat rumah

Dita Urdita said...

wah suka banget sama dekorasi rumahnya, apalagi lampu2nya hehe