Alhamdulillah

Thursday, 19 December 2013

10 Tips mudah penjagaan anak ala2 caraku!

Assalamualaikum dan salam sejahtera

Hari yang indah untuk berkongsi sedikit info yang mungkin boleh memberi manfaat pada semua. Mungkin para ibu bapa diluar sana sudah sedia tahu dan amalkan semua yang baru saya nak kongsi ni. Bagus!
Hari ni nak kongsi sedikit tips berdasarkan pengalaman sendiri sebagai ibu ~ tips penjagaan anak-anak.

Didikan awal anak2 bermula dari dalam kandungan ibunya lagi. Ibu memainkan peranan penting semasa mengandung. Bapa juga perlu memberi sokongan kepada ibu. Ibu mesti sentiasa positif (jasmani, emosi, rohani dan intelektual) sepanjang kehamilan, banyak membaca al-quran, mengambil pemakanan sunnah yang berkhasiat dan boleh juga selalu bercakap dan merangsang bayi anda yang berada di dalam kandungan.

Bila bayi dilahirkan~ susu ibu adalah pilihan terbaik untuk mereka!

Tips 1:

Sepanjang saya bergelar ibu kepada 3 orang putera ini, saya tidak pernah memberikan anak2 alat penenang seperti puting kosong.  Banyak keburukan penggunaan puting kosong~ satu daripadanya ialah SIDS ( Sudden Infant Death). Anda boleh google untuk maklumat lanjut.

gambar ihsan google

Tips 2:

Satu lagi dont's ialah saya tak pernah gunakan buaian untuk tidurkan anak2. Saya juga mencari tempat asuhan kanak2 yang tidak menggunakan buaian untuk menidurkan bayi.

gambar ihsan google

Tips 3:

Saya juga tidak memakaikan bedak kepada bayi (especially bayi umur bawah setahun). Bayi sudah memiliki bau semulajadi yang harum dan lembut. Cuma pastikan mereka dimandikan, sentiasa bersih, lampin kerap ditukar supaya mereka sentiasa kering dan untuk elak ruam, dan pilih pakaian untuk anak2 dan kelengkapan tidur yang diperbuat daripada kain kapas (100%) supaya kulit dapat bernafas dan membuat anak2 selesa.

Tips 4:

Elakkan daripada mencubit pipi gebu anak2 anda!

gambar putera sulungku semasa berumur setahun lebih

Tips 5:

Dedahkan anak2 dengan alat permainan serta simulasi yang merangsang minda mereka seawal yang mungkin. Saya sentiasa berpegang pada kata2 ini: " Education start before birth!"
gambar ihsan google


Tips 6:

Sediakan satu digital thermometer di rumah untuk tindakan segera mengesan suhu badan jika anak2 anda demam. 

gambar ihsan google


Tips 7:

Jangan sesekali memanjakan anak2 sehingga anda bercakap pelat dengan mereka. Komunikasi secara pelat akan menyebabkan konflik dalam diri anak2 dan menyebabkan mereka membesar dengan bercakap pelat dan akan memalukan mereka serta diejek oleh orang sekeliling.

Tips 8:

Sentiasa menggunakan pendekatan memujuk, sentuhan dan pelukan dengan anak2. Jangan sesekali memarahi anak2 di depan orang ramai kerana itu akan menjatuhkan maruah diri dan air muka mereka.

gambar ihsan google


Tips 9:

Kanak2 boleh diberikan supplemen seperti vitamin C dan multivitamin especially jika mereka tidak suka memakan buah dan sayuran.

Tips 10:

Doa. 
Berdoalah sepanjang masa agar anak2 sentiasa dilindungi dari sebarang kecederaan sama ada di rumah atau kecuaian manusia di tempat asuhan (untuk ibu yang berkerja sepertiku). Doa adalah senjata utama seorang Muslimkan.

^
^
^

Ini antara perkara yang saya amalkan selama ini (kalau nak tulis semua..panjang sangat pula hehe maybe entry akan datang).  Mungkin mommies diluar sana yang lebih banyak pengalaman dan pengetahuan boleh tambah lagi senarai di atas ni ya.
Sekian, wassalam!


19 comments:

Rozita Ismail said...

hiii...naper kena elakkan dari cubit pipi gebu baby ya?

intanfirdaus247 said...

Salam....selamat pagi..tips tips yang baik untuk dikongsi..tq ya

Tuan Juhaida said...

Sakitla dia!x caya cuba cubit pipi sendiri hihi

Tuan Juhaida said...

Tq sesama bkongsi

Aisy Nasiha said...

Alhamdulillah..saya ada amalkan petua ni kecuali yg picit pipi gebu diorang ni... comel sgt selalu nak cium dan usik pipi anak2

lizz said...

tq share tip ni...
beri pelukan pada anak tiap hari
juga boleh beri kekuatan IQ pada anak.. yang ni saya tengah amalkan..

Tuan Juhaida said...

Ye betul tu!hubungan kasih sayang antara ibu bapa n anak2 juga akan makin erat

Tuan Juhaida said...

Cium takpe...picit jgn hihi sakit depa.nanti org lain tgk..sumer pakat picit pipi gebu anak kita...taknak taknak hihi

Kakzakie said...

Cubit pipi tak adalah tapi cium berkali-kali sampai terpesok tak boleh control kakak ni hihi...

Puting anak kakak guna juga sehingga beberapa bulan. Buai anak kakak juga guna sampai dah pandai buai main sendiri. Sebab tidur buai mereka lebih lena. Malam aje tidur atas katil.

aTieYusof Family said...

Bagus tips2 ni Kak..TQ sharing, sy suka baca sbb boleh belajar..:)

Tuan Juhaida said...

Sy pun mmg xleh resist keinginan utk cium baby hihi

Tuan Juhaida said...

Kita sesama blajar atie

Knor said...

tip yg sgt bagus..tq kongsi2..

Wirda Amir said...

salam ju. .

tips yg sgt bermanfaat. . tq ju

Tuan Juhaida said...

Sama2 kasih nor

Tuan Juhaida said...

U are welcome hihi

msredcheesecake said...

adui... sy selalu cakap pelat dgn anak sy... sy tau tak digalakkan tapi takleh tahan...hheee

nurbijen said...

saya pun mmg tak guna puting dan buai... pernah beli puting utk Aisyah, sbb rasa mcm comel jer baby pakai puting.... hahahha, tapi Aisyah mmg tak nak gigit pun... ekekkeke

hainom OKje said...

I likeee...sangat sistematik...pendekatan sama mcm cikgu Kimia hehe...
Tapi okje dulu pakai je buai dan puting tu TJ....ikut kehendak mereka...