Alhamdulillah

Saturday, 21 December 2013

Portfolio 2014!

Assalamualaikum dan salam sejahtera
Semoga semua teman berada dalam keadaan sihat dan ceria sentiasa.

Pada 20 & 21 hb disember 2013, bermulalah Mesyuarat Guru 1/2014 (merangkumi mesyuarat unit Kurikulum, HEM, Kokurikulum & Kelab Guru dan Staf Sokongan) untuk sekolahku. Cuti sudah habis...welcome back to school everybody!

Kalendar 2014 from MPH

Banyak hasil dapatan sepanjang mesyuarat 2 hari ini..agenda lebih kurang sama, merangkumi persediaan guru untuk sesi persekolahan tahun depan (2014), peringatan tentang dasar2 kerajaan, tugas utama guru dan perancangan serta pembahagian tugas untuk tahun baru serta pembentangan takwim  (aktiviti setahun) 2014. Jadual waktu mengajar untuk setiap guru pun sudah diperolehi.

'Kitab' penting untuk seorang guru hehe Buku Rekod Mengajar (BRM) dan Buku Panduan Pengurusan Sekolah tahun semasa ( merangkumi semua tugas2 guru, takwim dan dasar2 kerajaan )
Ini pula sedikit penambahan untuk etika berpakaian guru wanita. Bermula 2014, guru wanita dibenarkan memakai three-piece suit pants @ two-piece suits pants ke sekolah.
(Kalau i pakai cenggini ke sekolah, agak2 all my chemistry students boleh dapat A+ tak hehehe?)

Bilik guru juga sudah berwajah baru dan ceria dengan pemasangan curtain blind. Wah...ni yang semangat makin berkobar2 nak bekerja mendidik anak bangsa!


Secara jujurnya memang rasa teruja dan bersemangat untuk kembali semula ke sekolah. Walaupun banyak tugasan menanti (berat mata memandang, berat lagi bahu memikul), kerjasama dan sokongan daripada rakan sejawat yang sangat 'sporting', 'sekepala', ceria, dan ikhlas sentiasa memudahkan semua perkara. Tak gitu kawan2? hehe Apa yang penting...KERJASAMA! 

Moga kita semua menjadi cikgu yang berkesan dan mempunyai integriti serta terhindar dari perasaan dengki khianat, cemburu, buruk sangka dan penting diri.

Portfolioku tahun 2014:

Guru subjek Kimia (F4 & F5 -4 kelas)
Guru subjek Biologi (F5-2 kelas)
Penyelaras tingkatan 5
Setiausaha HEM (Hal Ehwal Murid)
AJK Kelab Guru
AJK Disiplin
Guru penasihat PBSM, Kelab Sivik & Bola Baling
Penyelaras subjek Kimia
Penyelaras Makmal Kimia
Tahun 2014 (Nov & dec ) giliranku menjadi Pengawas SPM

****************
*Portfolio setiap guru pun memang banyak hehe dan sepanjang tahun nanti masih akan ada penambahan tugas.

p/s: kepada teman sejawat yang juga mendapat portfolio baru untuk tahun ini...all the best and jom kita buat dan beri yang terbaik!

our client?

A STUDENT!
(A student is an essential part of our job, not an outsider)

Sekian, wassalam!

10 comments:

Rozita Ismail said...

Smart dan anggun la cecikgu nt bila berpakaian cenggini!berwajah baru beri semangat ckit wat studnt..

nurbijen said...

selamat kembali ke sekolah Ida... cikgu yg masuk sekolah dulu :)

Wirda Amir said...

Salam ju..

Cikgupun mcm murid juga ye...x sabar nak kembali ke sekolah...mesti cikgupun ada buat baju baru sempena hari pertama mengajar di tahun baru nanti...ehe...mcm adik sy,nak masuk mengajar semula,mesti nak baju baru...sama mcm murid2 katanya.......

msredcheesecake said...

Panjang list portfolio... Bukan senang jadi cikgu kan?

Tuan Juhaida said...

Panas tu keluar masuk ngajar nak pakai gitu hihi.org keja opis xpe..dok dlm air cond je all the time

Tuan Juhaida said...

Tq nur.dr kecik sampai tu sy gi sekolah

Tuan Juhaida said...

Hihihi

Tuan Juhaida said...

Betul tu.bukan senang nak jd cikgu yg bagus

Mummydearie said...

Cubalah cikgu pakai two-pieces suit tu dulu tengok prestasi anak-anak murid camna :) Selamat kembali ke sekolah dan mendidik anak bangsa!

hainom OKje said...

Tahniah cikgu...moga cikgu dapat menggalas tugas dengan penuh dedikasi...... okje dpt rasakan semangat awak tu TJ....