Alhamdulillah

Tuesday, 10 December 2013

Uniphonekad

Assalamualaikum dan salam sejahtera
Adakah kawan2 pernah dengar tentang UNIPHONEKAD?

Masa zaman saya belajar di MRSM dulu dan dok di asrama memang satu benda ni jadi perkara penting sangat2! Almaklumlah masa tu tiada lagi 'handphone' apalagi 'smartphone' yang canggih manggih ni. So , public phone la jadi alat telekomunikasi utama untuk melepas rindu dendam pada keluarga. Maklumlah, nak buat 'confession' skek: i ni anak sulung yang amat manja! Dua beradik je katakan, Seorang lelaki dan seorang perempuan.

UNIPHONEKAD ni digunakan sebagai pengganti duit syilling apabila anda nak menggunakan 'public phone'. Kad ni ada yang bernilai RM5, RM10, RM20 dan RM50.

Ini antara koleksi kad fon yang masih ada dalam simpanan (ada 60 keping dan semuanya bernilai RM10)

Pelbagai gambar pada kad fon..semua cantik2!
Nostalgia kan? hehe
Itu sahaja . Sekian, wassalam!

12 comments:

Rozita Ismail said...

haish..sejak blk kg ni byk betul kenangan lama diselongkar!hihi...

Tuan Juhaida said...

Jgn jeles..jom blk kg!

aTieYusof Family said...

wah! banyak nya koleksi Akak..dulu2 sy pun simpan ni..skrg dah hilang..

Tuan Juhaida said...

Tulah.byk lg tu.ni yg masih tgl dlm koleksi

Mummydearie said...

Saya pun ada koleksi ni dulu-dulu tapi bukan sebab nak call parents, sebab gatal sesangat nak call boyfriend :) Ntah ke mana pergi kad2 ni semua, kemungkinan besar dah habis kena buang oleh my sister. Dia bukan boleh tengok barang2 antik cam ni!

Rozita Ismail said...

hihi..akak pun dlu2 ada gak kumpul kadfon umh ada yg pic upin ipin tp coz menyemak,akhirnya masuk tong sampah..

Tuan Juhaida said...

Hihi

Tuan Juhaida said...

Tulah..ida mmg suka collect utem.mcm2.last2 mmg nampak menyemak hihi. Setem..coin..paper bag..foto..books..dll

Tuan Juhaida said...

*item

nurbijen said...

owh, pengguna tegar uniphone kad la ni... masa kat KMK, guna uniphone kad jugak ke? Tak perasan pulak... hihihi

Tuan Juhaida said...

Ha ah kan nur.kat KMK sy ada guna tak kad fon hihi.lupa lak.mesti ada juga ni

Hafiz Mn said...

assalamualaikum... berminat nak jual kad-kad tersebut?

hubungi saya di..... cikguhafizmn (at) gmail.com