Alhamdulillah

Thursday, 18 July 2013

Exam is just around the corner

Assalamualaikum dan salam sejahtera

Masa memang sangat cepat berlalukan. Tak lama lagi para pelajarku (tingkatan 5) akan menghadapi peperiksaan percubaan SPM ( selepas cuti raya aidilfitri). So, hanya ada lebih kurang  sebulan sahaja lagi sebelum mereka menempuh peperiksaan penting itu.

Teacher nak ambil kesempatan disini untuk mengucapkan Good Luck kepada semua pelajar2 yang disayangi ( 5 sains 1, 5 sains 2 dan 5 teknikal) terutamanya untuk subjek Kimia dan Biologi.

gambar ihsan google

Tips yang perlu diamalkan setiap masa :

Jaga kesihatan dan pemakanan (kurangkan pengambilan makanan yang tidak baik untuk minda dan kesihatan fizikal).

Dapatkan tidur yang cukup pada waktu malam (tidur sebelum pukul 12 tgh malam ya)

Fokus semasa guru mengajar dalam kelas.

Buat peta minda sendiri.

Study group.

Jaga solat dan hubungan dengan Allah dan sesama manusia.

Berdoa pada Allah.

Hormati guru dan ibu bapa.

Jangan STRESS!


gambar ihsan google
gambar ihsan google

gambar ihsan google

Untuk pelajar form 4 (4 sains 1, 4 sains 2 dan 4 teknikal), please get ready for final exam ya. Ok, itu sahaja. Wassalam!

8 comments:

Kniedaz said...

wah...bestnya dapat cikgu yang caring cam ni...tapi kalau saya amik chem & bio sure pening kepala :P

Tuan Juhaida said...

Hihi x pening...best tau!

Rozita Ismail said...

bab wat peta minda sendiri tu yg best..!!!hikhik...

Tuan Juhaida said...

Mind mapping(peta minda) mmg kena wat sendiri...sebab setiap individu berbeza cara pemahaman n cara study hihi.setiap topik buat satu peta minda.warna warni

aTieYusof Family said...

InsyaAllah berkat usaha & doa pasti anak2 murid akak akan berjaya..amin!:)

hainom OKje said...

Risau jugak ni TJ dah dekat nk SPM... Hanya mampu support dgn doa jelah...

Tuan Juhaida said...

Amin!

Tuan Juhaida said...

Tulah.cikgu risau ngalahkan calon nak amik SPM hihi