Alhamdulillah

Friday, 21 June 2013

Red roses and mercury

Assalamualaikum dan salam sejahtera

Teringat pula dulu-dulu selalu juga beli 'fresh flowers' untuk letak kat rumah...sebab saya ni kategori suka pada keindahan semulajadi seperti melihat bunga-bungaan hehe


red roses
Rupanya ada lagi orang lain yang suka bunga kat umah ni hehehe.
Cium bunga sampai tenggelam hidung..siap panjat kerusi lagi tu 
^
^
^
^
^
^
^
^
Pastu, hari tu terbaca pasal shark fin soup kat blog OKje.. terus teringat masa first time merasa makan sup ni kat rumah adik ipar masa weekend sesi berkumpul adik-beradik. Memang  sedap! (dan dikatakan banyak khasiatnya)  tapi tak sesuai dijadikan makanan rutin hehe bukan sebab harganya yang mahal tapi ini kerana ikan besar seperti jerung, tuna dan swordfish dikatakan mempunyak kadar methylmercury ( satu satunya logam berat yang wujud dalam bentuk cecair) yang tinggi dan tidak baik untuk kesihatan. Logam mercury juga banyak terdapat dalam kepala ikan dan sebab itulah kita tidak digalakkan memakan  kepala ikan...malah kepala ikan bilis pun kita kena buang (mesti penggemar kari kepala ikan tak dapat terima hakikat dan tak suka baca entry ni hehe)

Shark fin soup yang yummylicious!(gambar ni masa makan kat rumah adik ipar)

Apa yang penting, amalkan gaya hidup sihat dan ambil pemakanan seimbang. Jangan berlebihan dan jangan juga berkurangan. Bersederhanalah!

Sekian, wassalam!

Jumpa lagi next entry kawan-kawan

12 comments:

Rozita Ismail said...

akak pun suka bunga fresh selalu amik kat pasu wat potpurri kat dlm umh...sbb tu la kot org tua2 xbg mkn pala ikan,nt cepat lupa...hihi

Tuan Juhaida said...

Ya mmg sebab tu kita xleh mkn kepala ikan

aTieYusof Family said...

sy pun suka bunga fresh Kak..suka sgt bunga ros tu...
sy mmg tak berapa gemar makan kepala ikan ni..:)

Tuan Juhaida said...

Samalah kita atie hihihi.

hainom OKje said...

hehe.... agaknya dah berkilo mercuri okje telan TJ...sebab OKjekan mmg penggemar mata ikan, kepala ikan yg besar besar ...hoho

Teringin pulak nak buat shark fin soup bawak rumah MIL kan...

MaMa Rey said...

cantik bunga ros tu..

suka juga makan kepala ikan..suka isi kat pipi tu..kena cuba henti makan kepala ikan ni hehe

Tuan Juhaida said...

Okje pandai ye buat shark fin soup tu?mesti MIL suka n btambah2 sayang kat okje nihihi.sy pun suka kari ikan cuma mmg x mkn part kepala ikan hihi

Tuan Juhaida said...

Hihi.sy pun suka kari ikan tp mmg tak mkn part kepala ikan

Wirda Amir said...

alahai...cantiknya rose tu...

Tuan Juhaida said...

Cantik sangat!!

hainom OKje said...

Tak pernah buat pun TJ...tapi teringin nak buat...hehe

hainom OKje said...

Tak pernah buat pun TJ...tapi teringin nak buat...hehe