Alhamdulillah

Sunday, 23 June 2013

Supermoon tonite!

Assalamualaikum dan salam sejahtera

Keadaan jerebu makin teruk di KL nih....! Kepala pun terasa sakit kerana menghirup udara tercemar. Semoga keadaan akan menjadi semakin baik. Sebelum tu dinasihatkan supaya mengurangkan aktiviti di luar rumah, banyakkan minum air masak, tutup semua pintu dan tingkap rumah, memakai 'mask' dan berdoalah pada Allah agar bencana ini akan segera hilang.

Sebelum terlupa, pernah dengar tentang fenomena Supermoon? Supermoon  adalah istilah umum yang digunakan untuk menggambarkan keadaan di mana bulan berada pada kedudukan paling dekat dengan bumi (perigee).Keadaan itu berlaku apabila kedudukan bulan paling dekat dengan Bumi pada jarak 357,000 kilometer.
Posisi tersebut adalah 24,600 kilometer lebih dekat daripada purata jarak Bumi dengan bulan. Fenomena ini berlaku setiap 350 tahun sekali.

fenomena supermoon dijangka akan berlaku malam ini !
gambar ihsan google

Sekian, Wassalam. Jumpa lagi next entry ya!

8 comments:

mama3heroo said...

first time kot dgr pasal super moon ni..tq share

Rozita Ismail said...

ada terbc kat paper today..ngan jerebu lg yg makin teruk,moga sumer cepat berakhir n kembali keasal..insha allah

Tuan Juhaida said...

You are welcome!

Tuan Juhaida said...

Kena byk berdoa.mlm ni mlm nisfu syaaban

ummuaidan said...

info baru nie thanks for sharing..kiranya berlaku pd mlm nisfu sya'ban kan..

Tuan Juhaida said...

Ya..

hainom OKje said...

Ha'a ....dah baca kat blog santai tadi!

Tuan Juhaida said...

Kebetulan kan supermoon pd mlm nisfu syaaban