Alhamdulillah

Tuesday, 16 April 2013

Handbag dan sakit bahu

Assalamualaikum dan salam sejahtera

Hari ni nak berkongsi sedikit cerita tentang sakit bahu yang kualami sejak seminggu ni...Sakit sangat sebelah bahu kanan. 'Actually' sakit macam ni pernah terjadi dulu , hilang and datang balik. On Off gitu. Dah jumpa doktor dan kenal pasti puncanya.


Puncanya? Oh, saya dah tau...my handbag! Suka sangat bawak handbag besar n berat oo. Macam mana tak berat, semua benda ada dalam handbag. Semua pun rasa penting dan perlu di bawa hehe. Parah2! Makin besar handbag anda, makin cenderung anda menyumbat pelbagai jenis harta benda didalamnyakan. At least mesti ada purse, smartphones, tisu, compact powder dan lip gloss serta miniature parfume favouritekan. Dan sebagai cikgu macam saya yang wajib juga ada dalam handbag ialah pen hitam dan merah, marker pen, jadual waktu, buku nota kecil , broadband or tablet untuk dapat info segera untuk PDP or masuk data 'online' (now memang semua online: markah, data pelajar dll), pendrive dan bla...bla...bla...huhu mau tak senget bahu kanan. Patutla sakit belah kanan coz saya memang sangkut handbag itu disebelah kanan.

Apa-apapun memang banyak punca sakit di bahagian bahu ini. Pemakaian bra yang salah ( saiz yang salah seperti terlalu ketat) juga boleh menyebabkan kecederaan dan kesakitan pada otot bahagian bahu dan leher. Sila dapatkan nasihat doktor untuk mengenalpasti punca penyakit anda serta kaedah rawatan yang sesuai serta perkara yang perlu dielakkan. Jangan ambil mudah tentang kesihatan kerana itu anugerah yang perlu dihargai dan di nikmati.

So...for me, kena try kosongkan handbag dulu la pas ni n tengok camna resultnya! Apa kata doktor-doktor di luar sana? Boleh bagi pendapat anda? hehe

Tata!

16 comments:

Condoriano said...

Thats why some people said how convinient is a handbag like a Doraemon's pocket x)
They have everything inside. Tak macam lelaki sehelai sepinggang je berjalan.

Tuan Juhaida said...

Tulah.mmg lelaki jauh lebih simple n wanita mmg complicated hihi.

Rozita Ismail said...

betul tu ida...tp nak wat camner kena bwk gak hbag bila kemana2..!tp kekadang akak bwk yg tali pendk bleh bimbit kat tgn je,kekadang guna hbag yg sangkut dibahu baru xsakit sgt bahu...

nurbijen said...

saya dah lama tak pakai handbag... purse letak dalam poket jer... hihihi

Tuan Juhaida said...

Better pakai backpack jekan.so beban di bahagi sama rata pd kedua2 belah bahu

Tuan Juhaida said...

Ida x sesuai bwk handbag yg pegang kat tgn ke sek coz tgn nak bwk mcm2 lg masuk kelas.buku rekod ngajar,alatulis dan notebook.x cukup tgn daa hihi

azlina razak said...

oh..saya pon suka bwk beg besar..mmg ada sakit bahu..lenguh2..last2 pegang kt tangan..huhu

yan's cottage said...

yan memang tak suka bawa handbag selalu bawa dompet je...bila jalan2..

Wirda Amir said...

salam tuan juhaida...

bahaya juga ni..handbag sy ada mcm2 di dlmnya..alahai....lepas ni nak keluarkan apa yg tak perlu..hehe

Tuan Juhaida said...

hehe lepas ni limited item je boleh isi dlm handbag atau beli handbag yang kecil jeken

umi alya said...

kalu xder lappy, sy suka masukkan duit dlm poket, senang.. (walaupn silap haribulan duit tu leh tercicir keluar dr poket..)

hainom OKje said...

Hehe...samalh TJ bag Okje boleh tahan jugak beratnya walaupun bukan cikgu...rasa dalam bag tu mcm tak banyak benda pun, benda2 basic je tapi berat...huhu

Tuan Juhaida said...

Tulah.kita kan rasa semua benda penting n nak bwk letak dlm hbag kan

MaMa Rey said...

salam kenal TJ..:)

sy pn selalu juga sakit bahu bila bawa beg besar2..isinya barang2 baby

Masya said...

samalah handbeg letak mcm² lps tu sakit bahu kikikikii

Masya said...

samalah handbeg letak mcm² lps tu sakit bahu kikikikii