Alhamdulillah

Monday, 15 April 2013

Tulisan terbalik!

Assalamualaikum dan salam sejahtera..

Tadi terbaca satu blog tentang seorang ibu yang risau kerana anak lelakinya yang berumur 5 tahun menulis ABC terbalik. Pada mulanya dia ingat kerana anaknya kidal. Tetapi dia terbaca artikel tentang penyakit Dyslexia dan hatinya mula gundah. Mintak jauh lakan! Nauzubillah. Teman-teman boleh dapatkan maklumat tentang Dyslexia di website.



My little Danish yang baru nak mencecah umur 4 tahun nipun selalu juga tulis terbalik-terbalik hehe. I hanya anggap sebab dia masih kecil dan sebab kami hantar dia belajar di Pusat Tahfiz jadi Danish lebih dahulu mengenal huruf jawi daripada rumi. Lagipun Danish menulis  huruf jawi dengan betul. My little Danish juga lefthanded  (kidal) tak seperti kedua-dua abangnya yang right-handed. My hubby memang suka sangat la 'coz' dia pun left handed, so  dia ada geng hehe.

Danish's handwriting (tengok huruf J  dan Z terbalik haha).. 
rasanya tulisan dia dah ok untuk budak berumur 4 tahun kan ?


So, memang tugas ibu bapa untuk memerhatikan anak2 , mendidik dan memberi kasih sayang yang sewajarnya . Hargai anak2 dan detik2 indah bersama mereka. 





P/S: Tadi little Danish (yang suka main game di tablet) bertanya papanya, 
" masa papa kecik dulu papa pandai tak main game ni?(merujuk game lumba lari kat tablet Samsungnya).

papa jawab," masa papa kecik dulu, tab tu takde lagi haha"

Tengok , perbezaan generasikan?hehe



15 comments:

nurbijen said...

cantik handwritting danish...
Ala, sama la Aisyah pun... kalau tulis nombor/huruf masih lagi terbalik.... selalu tanya saya... ummi, number 9 which way? hihihi... kdg2 saya pun pening nak tunjuk arah tu... sbb saya pun jenis tertukar kiri kanan

Condoriano said...

Wahh bagusnya umur 4 tahun dah kenal huruf jawi. Mudah-mudahan cpt dia dapat membaca Al-Quran nanti :)
He have a nice handwriting, yg terbalik tu boleh usaha lagi x)

Tuan Juhaida said...

Hehe danish pun dsh tau rukun islam,rukun iman,nama rasul n malaikat, doa harian serta dah boleh bc beberafa surah pendek.alhamdulillah

Tuan Juhaida said...

Oo kalau gitu sy x risau sgt la about danish hihi.mamanya walau cikgu x sempat sgt nak duduk tgk anak sendiri hihi

Rozita Ismail said...

xpe la nt dia ok la tu...pkai selipar or kasut terbalik lg x?

hainom OKje said...

betul tu TJ kadang tu budak kecik lagikan rasanya tak delah masalah sangat tapi, bila dah besar dan masih gitu mungkin kena ambik perhatian kot!

mama3heroo said...

rasanya normal kot..ank m3h yang 5thn tu pun masa mula2 menulis&kenal hurup..ade gak 2/3 huruf or no tulis terbalik..skrg dah ok..maybe dia keliru.tu..

elly-daily said...

Dah dapat tulis ok dah tu.. :)

Tuan Juhaida said...

Tulah hihi kecik lg danish tu.br nak masuk 4 tahun bulan jun ni hihi.

umi alya said...

masih belajar ..

Tuan Juhaida said...

Hihi btul tu

azlina razak said...

Danish budak bijak..sama dengan abang2 nya..sama dengan mama papanya..hehe..

Tuan Juhaida said...

Tq hihi

Aisy Nasiha said...

bestnya anak dh pandai umo 4 tahun ...lega hati mamanya kan?

Tuan Juhaida said...

Syukur,alhamdulillah hihi.moga bterusan